Pre svog odlaska sa mesta premijera Abe se setio da nije rešio problem Kurila

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaJurišni avioni Su-25 lete iznad Kremlja na generalnoj probi Parade pobede u Moskvi
Jurišni avioni Su-25 lete iznad Kremlja na generalnoj probi Parade pobede u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa premijerom Japana Šinzeom Abeom, a strane su, između ostalog, razgovarale i o Kurilskim ostrvima, prenosi japanska agencija Kjodo.

Telefonski razgovor se održao na inicijativu ruske strane.

Japanska agencija Kjodo prenosi da je Abe potvrdio nameru Tokija da nastavi dijalog sa Moskvom u cilju rešaavnja pitanja oko Kurilskih ostrva i sklapanja mirovnog sporazuma.

„U vezi sa odlukom Šinzea Abea da napusti dužnost premijera, Vladimir Putin mu je zahvalio za zajednički rad i veliki doprinos razvoju bilateralne saradnje. Šef japanske vlade takođe je visoko ocenio dugogodišnju konstruktivnu saradnju sa predsednikom Rusije“, navodi se u saopštenju Kremlja.

Obe strane su naglasile značaj učvršćivanja dobrosusedskih odnosa između Rusije i Japana u interesima naroda dvaju zemalja, bezbednosti i stabilnosti celog azijsko-tihookeanskog regiona.

Ranije je saopšteno da će japanski premijer podneti ostavku iz zdravstvenih razloga.

Spor oko Kurilskih ostrva

Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine.

Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala