Veliki profesionalizam i spremnost: Velike vojne vežbe četiri ruske flote /video/

© REUTERS / Yuri MaltsevGalebovi pored ratnih brodova koji ispaljuju protivraketne projektile tokom proslave Dana mornarice u Vladivostoku, u Rusiji
Galebovi pored ratnih brodova koji ispaljuju protivraketne projektile tokom proslave Dana mornarice u Vladivostoku, u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rusiji su počele velike vojne pomorske vežbe „Okeanski štit 2020“. U manevrima, koji se održavaju u različitim morskim regionima, učestvuju ratni brodovi, pomorska avijacija i obalske snage četiri ruske flote – Severne, Crnomorske, Tihookeanske i Baltičke flote, prenosi televizija „Zvezda“.

Prema rečima glavnog komandanta ruske mornarice, admirala Nikolaja Evmenova, vojne vežbe „Okeanski štit 2020“ održavaju se već nekoliko godina, ali se 2020. godine značajno razlikuju od prethodnih godina po geografiji (od Baltika do Tihog okeana) i trajanju.

Sledeća faza vojnih vežbi održava se u okviru Tihookeanske flote, u vodama Beringovog mora. U okviru vežbi, raketna krstarica „Varjag“ i nuklearna podmornica „Omsk“ izvele su zajedničko gađanje meta u Beringovom moru.

Raketna krstarica „Varjag“ je ispalila protivbrodsku krstareću raketu sistema „Vulkan“, a podmornica „Omsk“ je nadala mete protivbrodskom raketom „Granit“.

Kako se navodi, obe rakete su uspešno pogodile mete na udaljenosti većoj od 450 i 320 kilometara pojedinačno.

U vežbu je bilo uključeno 15 ratnih brodova, kao i avioni pomorske avijacije.

„Tokom letova posada pomorske avijacije je pokazala veliki profesionalizam, potvrdili su borbenu spremnost da rešavaju postavljene zadatke u bilo kojim delovima svetskog okeana u svim uslovima. Avione, koji su rešavali zadatke u dalekoj morskoj zoni, pratili su lovci zemalja NATO-a. Nije bilo narušavanja bezbednosnih mera i Međunarodnih pravila korišćenja vazdušnog prostora. Preliminarna analiza akcija pokazuje visoki stepen veštine i profesionalizma mornara Tihookeanske flote“, rekao je admiral Nikolaj Evmenov.

Brojnost vojne tehnike koja je uključena u vojne vežbe „Okeanski štit 2020“ impresionira – istovremene letove su izvela 33 aviona, 15 helikoptera, kao i bespilotne letelice Vojno-pomorske flote.

Vojne vežbe „Okeanski štit 2020“ godine počele su krajem jula u vodama Baltičkog mora. Tamo su uvežbavani zadaci organizacije protivbrodske, protivvazdušne odbrane. Manevri su uključivali gađanje torpedima i artiljerijsku paljbu na morskim poligonima Baltičke flote. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala