OEBS: Izbori u Crnoj Gori transparentni, DPS imao nepravednu prednost

© REUTERS / GORAN TOMASEVICIzbori u Crnoj Gori - glasanje
Izbori u Crnoj Gori - glasanje  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Međunarodni posmatrači OEBS-a ocenili su danas da su parlamentarni izbori u Crnoj Gori sprovedeni na efikasan i transparentan način, ali ukazuju na to da je vladajuća partija imala „nepravednu prednost“ zbog široko rasprostranjene zloupotrebe položaja i državnih resursa, kao i velike medijske pokrivenosti.

Kako se navodi u saopštenju OEBS-a, izbori su održani u okruženju „intenzivno polarizovane rasprave“ oko pitanja crkve i nacionalnog identiteta, prenosi Tanjug.

Posmatračka misija, koja je zajednički poduhvat Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) i Parlamentarne skupštine OEBS-a, navodi da su crnogorski predsednik Milo Đukanović i drugi visoko pozicionirani zvaničnici u velikoj meri bili uključeni u kampanju, čime je, kako naglašava, zamagljena granica između države i vladajuće partije.

© Tanjug / AP Photo/Risto BozovicPosmatračka misija OEBS-a ocenila je da su funkcioneri DPS-a bili jako uključeni u kampanju
OEBS: Izbori u Crnoj Gori transparentni, DPS imao nepravednu prednost - Sputnik Srbija
Posmatračka misija OEBS-a ocenila je da su funkcioneri DPS-a bili jako uključeni u kampanju
Specijalna koordinatorka i vođa OEBS-ovih kratkorocnih posmatraca, Margareta Kederfelt, ocenila je da je kampanja bila teška, ali ističe da je vladajuća stranka imala korist od neravnopravnih uslova.

Ona je navela da je pandemija korona virusa imala uticaj na kampanju i izbore, ali je ukazala da je njen značaj manji nego značaj velikih debata u vezi sa crkvom i nacionalnim identitetom.

U saopštenju se dodaje i da zdravstveni protokoli nisu dosledno primenjivani.

Navodi se i da je kampanja bila mirna, uprkos često suprotstavljenim tonovima, kao i da su kandidati, u vreme restriktivnih mera zbog korona virusa, uspeli da dopru do birača i pošalju svoje poruke.

Šef Ograničene misije ODIHR-a za posmatranje izbora, Tamaš Mesarič, ocenio je da je žalosno što su propusti u zakonu i nedostatak nezavisnog nadzora medija omogućili zloupotrebu službenih i državnih resurasa.

„Potrebna je snažna politička volja širom političkog spektruma kako bi se poboljšao zakon i praksa izbora kroz inkluzivan proces reformi“, naveo je Masarič.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala