Beloruska opozicija stvara novu partiju Zajedno

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPredstavnica predizbornog štaba beloruskog predsedničkog kandidata Viktora Babarika, Marija Kolesnikova, na protestu u Minsku
Predstavnica predizbornog štaba beloruskog predsedničkog kandidata Viktora Babarika, Marija Kolesnikova, na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beloruski političar Viktor Babariko i član prezidijuma Koordinacionog saveta opozicije Belorusije Marija Kolesnjikova najavili su stvaranje političke partije Zajedno, saopštio je Viktor Babariko na svom Telegram-kanalu.
„Prijatelji! Ja, Marija Kolesnjikova i članovi štaba Viktora Babariko najavljujemo stvaranje nove partije Zajedno“, navodi se u saopštenju.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu.

Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i više od 130 pripadnika policije. Vlasti su saopštile da je poginulo troje demonstranata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala