Beloruska opozicija: Lukašenko i dalje odlaže ustavne reforme

© REUTERS / Kacper PempelBivši kandidat na mesto predsednika Belorusije Valeri Cepkalo
Bivši kandidat na mesto predsednika Belorusije Valeri Cepkalo  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Reforma ustava Belorusije može biti polazna tačka za početak pregovora predsednika Aleksandra Lukašenka i opozicije, samo ako bude sprovedena u međunarodnim okvirima, izjavio je bivši predsednički kandidat Belorusije Valeri Cepkalo.
„Samo ako to bude urađeno u međunarodnim okvirima, jer Lukašenko već sedam-osam godina obećava da će uvesti nove reforme u ustav. Pritom on nikada konkretno ne kaže šta je cilj tih reformi: možda će one biti kozmetičke, a možda će biti principijelne. Nikada nije govorio šta je suština reformi“, rekao je Cepkalo u emisiji na radiju „Eho Moskve“.

Beloruski opozicionar je na ovaj način odgovorio na pitanja novinara može li promena ustava da bude polazna tačka za dijalog između predsednika i opozicije.

Pripadnici bezbednosnih snaga Belorusije i pristalice opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Beloruski ministar: Na teritoriji zemlje nema nijednog ruskog vojnika
Prema rečima Cepkala, Lukašenko je spreman da nekoliko puta odlaže reformu ustava, pozivajući se na to da mu se predlozi „ne dopadaju“. „To se nastavlja svake ili svake druge godine već sedam-osam godina“, izjavio je Cepkalo.

Nedavno je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu televizijskom kanalu „Rusija 1“ rekao, da je Lukašenko spreman da razmotri reformu ustava, kao i mogućnost organizacije parlamentarnih i predsedničkih izbora prema novom ustavu.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala