Bela kuća: SAD pozivaju Rusiju da poštuje suverenitet Belorusije

Pratite nas
Sjedinjene Američke Države pomno prate razvoj događaja u Belorusiji i pozivaju na Moskvu da poštuje suverenitet Minska, izjavila je portparolka Bele kuće Kejli Makinani.

„Mi pomno pratimo razvoj događaja u Belorusiji. I podržavamo međunarodne napore da se nezavisno procene slučajevi kršenja izbora i kršenja ljudskih prava. Razbijanje mirnih demonstranata od strane vladinih snaga ukazuje na činjenicu da vlasti više ne mogu da ignorišu pozive ljudi na demokratiju“, rekla je ona na brifingu.

Rusija takođe mora da poštuje suverenitet Belorusije i pravo njenog naroda da bira svoje lidere na slobodan i pošten način, dodala je Makinani.

Situacija u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala