Amerika i Nemačka podižu ulog: Tramp i Merkelova obaraju ruke preko Kosova

© AP Photo / Evan VucciAngela Merkel i Donald Tramp
Angela Merkel i Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Animozitet koji postoji između Nemačke i Amerike sada ulazi u jednu od najdinamičnijih faza i pretvorio se u neku vrstu odmeravanja snaga preko Kosmeta, odnosno Srbije.

Ovo je ocena Zorana Milivojevića, diplomate u penziji, na temu razgovora o Kosovu i Metohiji između nemačke kancelarke Angele Merkelov i srpskog predsednika Aleksandra Vučića, uoči odlaska delegacija Beograda i Prištine u Vašington.

Odmeravanje snaga preko Kosmeta

Milivojević smatra da je razgovor Merkelove i Vučića očekivan, s obzirom na to da i Nemačka i Amerike žele da budu dominatne po pitanju rešavanja kosovskog problema.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

„Na sceni je, u finišu predizborne kampanje u Americi, kosovska tema interesantna i za američku administraciju i koliko god da ovaj sastanak u Vašingtonu ne odlučuje o tamošnjim izborima, ipak ne može se sasvim ni isključiti iz tog konteksta. Takođe, ne može se isključiti ni iz konteksta ni relacija Berlin – Vašington“, uveren je Milivojević.

I Amerika i Nemačka bi da kapitalizuju svoj ulog

Trampova admnistracija, dodaje, koja je pred kraj mandata, ne želi da politički kapital, koji je uložila u Kosovo svojim direktnim angažovanjem u pregovorima, prepusti nekome drugom.

„Nemačka, odnosno Angela Merkel, kojoj je ovo poslednja značajna politička funkcija u globalnim razmerama, predsedava Evropskom unijom i želi da nadležnost EU, i na neki način i Nemačke kao vodeće države, potvrdi na kosovskom pitanju. Ona neće dozvoliti da ovo pitanje pređe u ruke velikih sila, bez uticaja EU, ali pre svega Nemačke. Za Nemačku je ovo ulog da se potvrdi kao sila koja ima globalni značaj“, ocenjuje sagovornik Sputnjika.

Da bi Nemačka u tome uspela, kosovski problem vidi kao jedini način, podsećajući Srbiju na svoj evropski put.

Evropski put Srbije u nemačkoj „šaci“

„To što je uopšte došlo do tog dijaloga uoči puta u Vašington je zbog toga što je Srbija na evropskom putu, a ulog vezan za Kosovo je vezan za evropsku budućnost i članstvo u EU. S druge strane, Nemačka je veoma važna za Srbiju bilateralno, posebno na ekonomskom planu gde je njen uticaj jedan od suštinskih u narednom periodu. Pod predsedavanjem Nemačke bi trebalo i da dođe do nove dinamike u srpskim ervointegracijama gde mi očekujemo i da se otvore i neka pregovaračka poglavlja. Ono što je za nas još bitno je i da vidimo da li je Nemačka ostala pri svom čvrstom stavu prema Kosovu i Metohiji, ili je možda postala fleksibilnija“, tumači Milivojević.

Međutim, on ovome dodaje da ono što se bude desilo u Vašingtonu, nikako ne može ostati bez uticaja na dijalog koji se bude odvijao pod okriljem EU.

Razgovor u Vašingtonu ostaviće trag na susret u Briselu

Interes Nemačke je potpuno prirodan, ali i Srbija ima obavezu, pod znacima navoda, da vodi računa o stavu EU iz ekonomskih i političkih razloga. U meri u kojoj Vašington i Berlin ne mogu da se usaglase i jedan drugog iskuljučuju u tom dijalogu, Srbiju stavlja u položaj da ne može sebe da isključi iz toga jer su uticaji i jedne i druge strane važni i od posebnog značaja za Srbiju“, zaključuje Milivojević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala