Vozači Vojske Srbije treći na Vojnim igrama u Rusiji, tenkisti u polufinalu /foto/

© Foto : Sputnjiku ustupila Vojska SrbijeDodela medalja pripadnicima Vojske Srbije
Dodela medalja pripadnicima Vojske Srbije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pripadnici Vojske Srbije koji učestvuju na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji nižu uspehe – tenksti su se plasirali u polufinale „Tenkovskog biatlona“, a vozači su osvojili treće mesto u ekipnoj trci „tigrom“ sa bojevim gađanjem, koja predstavlja glavni događaj u disciplini „Vojni reli“.

Prvo mesto zauzela je Rusija, dok su drugo mesto podelili Belorusija i Uzbekistan.

Za vojne vozače takmičenje, koje je održano na krajnjem istoku Rusije, u Republici Tuva, završeno je i očekuje se da se oni narednih dana pridruže srpskim tenkistima u Alabinu, kraj Moskve, gde će im pružiti podršku u nastavku takmičenja i gde će prisustvovati svečanoj ceremoniji zatvaranja 6. Međunarodnih vojnih igara.

© Foto : Sputnjiku ustupila Vojska SrbijeVozači su imali četiri trke u različitim vremenskim uslovima
Vozači Vojske Srbije treći na Vojnim igrama u Rusiji, tenkisti u polufinalu /foto/ - Sputnik Srbija
Vozači su imali četiri trke u različitim vremenskim uslovima

„Utisci su veoma lepi, takmičenje je lepo organizovano, zadovoljni smo trećim mestom i doći ćemo i sledeće godine, ali - po zlatnu medalju“, rekao je za Sputnjik razvodnik Aleksandar Đorđević, jedan od takmičara ’Vojnog relija‘.

Vozači su imali četiri trke: individualna, trka sa proverom vatrene osposobljenosti, trka s preticanjem i ekipna trka. Trke se izvode u različitim terenskim uslovima, na relacijama od 150 do 250 kilometara. Pred start trke takmičari dobijaju maršutu učitanu u navigacione uređaje koje koriste Oružane snage Ruske Federacije, a preko kojih sudije prate detalje trke i brzinu kretanja vozila.

© Foto : Sputnjiku ustupila Vojska SrbijeVozači Vojske Srbije osvojili treće mesto na „Vojnom reliju“
Vozači Vojske Srbije treći na Vojnim igrama u Rusiji, tenkisti u polufinalu /foto/ - Sputnik Srbija
Vozači Vojske Srbije osvojili treće mesto na „Vojnom reliju“

Pored merenja ukupnog vremena potrebnog za savladavanje staze, negativno je bodovano svako odstupanje od zadate rute i svako prekoračenje brzine.

Tokom „Vojnog relija“ korišćena su ruska vojna vozila 4x4 GAZ-2330 „tigar”i neborbena vozila u kategorijama 4x4 i 6x6 „kamaz” i „ural”.
Ovo je drugo učešće vojnih vozača na takmičenju „Vojni reli“, na krajnjem istoku Rusije, u Republici Tuva, a u svom prvom učešću osvojili su takođe treće mesto.

Tenkisti se oštre za polufinale

Tenkisti Vojske Srbije, koji se takmiče na vojnom poligonu „Alabino“ završili su prvu fazu takmičenja – individualne trke i već 1. septembra ih očekuje polufinale, kada će voziti tzv. štafetu, odnosno trku svih takmičarskih posada, naizmenično na istom tenku. Zadatak posada je da što brže savladaju prepreke na stazi i reše vatrene zadatke, kao što su gađanje iz topa u pokretu, spregnutog mitraljeza „PKT“ i protivavionskog mitraljeza „Kord“.

© Foto : Sputnjiku ustupila Vojska SrbijeSrpski tenkisti plasirali su se u polufinale
Vozači Vojske Srbije treći na Vojnim igrama u Rusiji, tenkisti u polufinalu /foto/ - Sputnik Srbija
Srpski tenkisti plasirali su se u polufinale

„Cilj koji smo postavili ove godine pred naše posade je ispunjen, a to je bilo poboljšanje, odnosno uspeh vatre. Danas smo imali vozača koji je prvi put vozio na stazi i savladao je bez greške, razvodnik Bojan Marković. Predstoje nam pripreme za narednu fazu i želja da se izborimo za što bolji plasman u polufinalu. Staza je i danas zbog kiše i blata bila veoma zahtevna i iziskivala je od posade maksimalnu koncentraciju“, rekao je potpukovnik Rade Adamović.

U „Tenkovskom biatlonu“ učestvuje 16 zemalja, među kojima su Rusija, Kina, Belorusija, Azerbejdžan i druge, ali se srpski prestavnici, uprkos oštroj konkurenciji, nadaju što boljem plasmanu.

„Posle završenih individualnih trka, možemo biti zadovoljni onime što smo do sada pokazali, ali to ne znači da ne možemo biti još bolji. Svaka trka je novo učenje i novo iskustvo“, rekao je potpukovnik Adamović.

Finale „Tenkovskog biatlona“ održaće se na vojnom poligonu Alabino 5. septembra, kada će se održati i svečana ceremonija zatvaranja Međunarodnih vojnih igara, a očekuje se da će tam događaju prisustvovati i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji dolazi kao specijalan gost ruskog kolege, generala armije Sergeja Šojgua.

© Foto : Sputnjiku ustupila Vojska SrbijeVojska Srbije na vojnim igrama u Rusiji
Vozači Vojske Srbije treći na Vojnim igrama u Rusiji, tenkisti u polufinalu /foto/ - Sputnik Srbija
Vojska Srbije na vojnim igrama u Rusiji

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala