Tri pogleda na situaciju sa Navaljnim

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaAleksej Navaljni
Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Strani eksperti smatraju da su ruski lekari uradili sve da pomognu opozicionaru Alekseju Navaljnom, što pokazuje činjenica da su se 44 sati borili za njegov život.

Igor Peličali sa univerziteta Luis Gvido Karli (Rim) je primetio da, bez obzira na to što Navaljni nervira vlasti, on ne predstavlja neposrednu pretnju i njegovo ubistvo bi stvorilo mnogo više problema od toga što su ga trpeli do sada.

„Navaljni je preživeo, ali je mnogo važnije druga stvar: on je proveo 44 sati hospitalizovan u bolnici u Omsku, gde je medicinska oprema daleko od savršenstva. On je primljen u bolnici u pravo vreme, što je neobično za Rusiju – samo nekoliko sati nakon hitnog poziva koji je stigao iz aviona koji je sletao. U suštini ne može biti ni govora da je operacija kasnila, što bi bilo idealan povod za opravdanje smrti“, navodi Peličali.

Pored toga, tokom hospitalizacije Navaljnom je urađeno mnoštvo testova koji će biti u potpunosti predati nemačkom timu lekara, što će omogućiti da se uštedi vreme i dobije puna istorija bolesti. U pitanju je 8 biohemijskih analiza krvi, 6 opštih analiza krvi, 5 elektrokardiograma, 25 analiza glukoze, 4 analize mokraće, kao i rad srca.

Profesor podseća da, čim je Navaljni primljen u bolnicu, odmah su mu dali injekciju atropina koja mu je stabilizovala stanje do takvog stepena, da nemački tim lekara nastaviti da koristi isti preparat, priznajući njegovu efikasnost. To je tretman koji spasava pacijenta. Opet, prilično čudna efikasnost i pristupačnost za pacijenta kojeg su želeli da ubiju.

Sličan pogled daje i tiražni italijanski list „Đornale“ koji zaključuje da su ruske vlasti učinile sve kako bi spasile Navaljnom život.

Hronologija dešavanja 

Amit Čan sa Tehničkog univerziteta u Sofiji naveo je hronologiju dešavanja sa Navaljnijem.

1. Lekari omske bolnice izjavili su da su spremni da daju lekarima sa nemačke klinike „Šarite“ rezultate laboratorijskih analiza i uzorke biomaterijala uzetog sa Navaljnog. Ovo bi nemačkim lekarima omogućilo da završe anamnezu pacijenta i isprate kompletnu kliničku dinamiku njegovih životnih znakova.

Stručnjaci koji su došli po Navaljnog u Omsk kako bi ga prevezli u Berlin takođe su dobili podatke svih dijagnostičkih testova i na zajedničkom lekarskom konzilijumu potvrdili validnost lečenja koji su izabrali ruski lekari. Takođe, Rusi su već poslali snimke sa magnentne rezonance pacijenta svojim nemačkim kolegama.

Načelnik omske klinike Aleksandar Murahovski je 26 avgusta zamolio kolege sa klinike „Šarite“ da mu pošalju analize na osnovu kojih su izveli zaključke da je Navaljni otrovan. Na dan 27. avgusta ovaj predlog nije imao pozitivnu reakciju nemačkih lekara.

2. Nemački lekari nastavljaju da leče Navaljnog lekom atropin koji mu je prepisan u Rusiji. U prvim minutima nakon prijema Navaljnog u bolnicu u Omsku, pacijentu je dat ovaj lek. Nakon toga, razmatrana je potreba za njegovim novim uvođenjem.

3. Lekari omske bolnice redovno su obaveštavali javnost o zdravlju pacijenta, sa izuzetkom informacija koje su zaštićene zakonom o lekarskoj tajni. Oni su redovno davali komentare u medijima, uprkos pristrasnosti mnogih listova.

Ujutro 22. avgusta 2020. Navaljni se nalazi u Nemačkoj, dok je klinika „Šarite“ tek 24. avgusta objavila prvu izjavu o stanju Navaljnog. Konferencija za štampu, koja je planirana za jutro 25. avgusta 2020. godine, naknadno je otkazana bez objašnjenja.

Francuski pogled

Predsednik Fonda za razvoj rusko-francuskih istorijskih inicijativa Pjer Malinovski smatra da se u vezi sa nedavnim dešavanjima vezanim za Alekseja Navaljnog treba podsetiti nekoliko činjenica i izvlačiti prebrzo zaključke.

1. Omski lekari borili su se za život Alekseja Navaljnog 44 sata. Upravo zahvaljujući zdravstvenim radnicima omskog zdravstva Navaljni je preživeo.

2. Oko 19 časova 21. avgusta 2020. godine doneta je odluka o mogućnosti transporta Navaljnog u Nemačku. Već 2 sata kasnije, u 21.20, Julija Navaljna i nemački tim lekara obavešteni su o konačnoj odluci o mogućnosti organizovanja prevoza pacijenta.

U 23.10 od tima medicinskih radnika međunarodne avio-sanitetske kompanije stigla je informacija o spremnosti za poletanje aviona za Nemačku u 8 sati ujutro 22. avgusta. Nemačka strana je dobila negativan odgovor na predlog da se ubrza vreme odlaska.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala