Osmani: Beograd je kriv, nema konačnog dogovora dok se ne reši sudbina nestalih

© AP Photo / FLORION GOGAPriština, policija
Priština, policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 1640 osoba na Kosovu i dalje se, prema dostupnim podacima, vodi kao nestalo. Zbog toga što su njihove sudbine i dalje nerazrešene, prema mišljenju prištinskih zvaničnika, kriv je zvanični Beograd.

Na međunarodni dan nestalih iz Prištine stiže poruka da „konačnog sporazuma ne može biti bez rešavanja pitanja nestalih“, te da je „žalosno što Srbija politizuje razjašnjavanje njihovih sudbina“. Sa druge strane, iz Beograda stižu poruke o spremnosti da se reši ovo pitanje, ali se Priština optužuje da je ona ta koja ne želi da otvori arhivu „OVK“.

Povodom međunarodnog dana nestalih, a svega nekoliko dana pre sastanka prištinske i beogradske delegacije u Vašingtonu, te potom i u Briselu, danas se oglasila predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani, sa porukom da konačnog sporazuma sa Beogradom ne može biti sve dok se ne sazna sudbina svih nestalih.

„Danas nemamo konačan odgovor za njihove porodice, kao što nemamo ni glavni argument: kako može da postoji konačni sporazum sa Srbijom, jer ne znamo gde su naši ljudi koji su silom oteti! Shodno tome, konačni sporazum deluje kao nemoguć i anahron bez rešavanja sudbine nestalih i bez upućivanja krivice na srpsku državu“, napisala je Osmani na Fejsbuku.

Kaže i da je preduslov za „međudržavni mir – duhovni mir za 1643 porodice na Kosovu“. Tvrdi da je odgovornost svakog političara na Kosovu da se razjasni sudbina nestalih, dok, kao krivca vidi Srbiju.

"Odgovornost za rasvetljavanje sudbine svih pada na nas dok teret krivice pada na državu Srbiju“, poručila je Osmani.

Osmani je poručila i da postoje 1643 životne sudbine za koje institucije nisu uspele ništa da učine tokom ove 21 godine, kao i da je danas težina njihove sudbine na svakom političaru na Kosovu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala