Ministarstvo odbrane Belorusije: Demonstranti imaju skrovišta sa štapovima

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku
Pristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslednjih nedelja beloruska vojska pronašla je skrovišta sa štapovima i kolcima koje su unapred pripremili demonstranti, izajvio je načelnik glavne uprave za ideološki rad Ministarstva odbrane Belorusije Leonid Kasinski.

„Izvršavajući zadatke obezbeđivanja zemlje, tokom poslednjih nedelja, obavljajući različite aktivnosti u okviru osiguravanja bezbednosti, naši vojnici su pronašli mnoštvo raznih skrovišta sa pripremljenim štapovima i zašiljenim kolcima. Na krovovima kuća su džakovi sa kamenjem, gume, zapaljive tečnosti. A neko posle priča da je sve to bilo za mirne proteste, mirne demonstracije“, rekao je Kasinski za televiziju ONT.

U nedelju su se pristalice opozicije okupile na aveniji Nezavisnosti u centru Minska, a zatim se premestile na aveniju Pobednika, gde se nalazi rezidencija predsednika države Aleksandra Lukašenka – Palata nezavisnosti.

Protesti u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala