Lukašenkov pomoćnik: Nema pregovora sa opozicijom

© AP Photo / skrinšot Belsat TVPripadnici policije i demonstranti na protestima u Minsku
Pripadnici policije i demonstranti na protestima u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pomoćnik predsednika Belorusije Nikolaj Latišonok izjavio je u razgovoru sa demonstrantima ispred predsedničke rezidencije u Minsku da neće biti pregovora vlasti i opozicije.
„Sa opozicijom? Ne. Biće sa inicijativnim grupama“, odgovorio je on na pitanje Sputnjika.

Latišonok je izašao pred demonstrante koji su se okupili blizu kordona interventne policije u blizini Palate nezavisnosti.

Lukašenkov pomoćnik takođe je potvrdio za Sputnjik da se Aleksandar Lukašenko trenutno nalazi u svojoj rezidenciji.

Pomoćnik beloruskog predsednika istakao je da je primena sile prilikom razbijanja demonstranata na protestu nakon izbora vezano za pravljenje barikada.

„Zato što su ljudi postavili barikade. Drugo, ulice blokirali su ulice i sprečavali obične stanovnike da se kreću gradom“, objasnio je Latišonok.

U nedelju su se pristalice opozicije okupile na aveniji Nezavisnosti u centru Minska, a zatim se premestile na aveniju Pobednika, gde se nalazi rezidencija predsednika države Aleksandra Lukašenka – Palata nezavisnosti.

Protesti u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala