Lukašenko ponovo sa automatom ispred rezidencije /foto/

© REUTERS / TUT.BYPristalice beloruske opozicije na protestu ispred predsedničke palate u Minsku
Pristalice beloruske opozicije na protestu ispred predsedničke palate u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka predsednika Belorusije Natalija Ejsmont objavila je fotografiju beloruskog predsednika nakon što je Sputnjik upitao gde se trenutno nalazi beloruski lider i da li prati situaciju u Minsku, gde se održavao skup opozicije.

Na fotografiji je Lukašenko sa automatom ispred Palate nezavisnosti.

U nedelju su se pristalice opozicije okupile na aveniji Nezavisnosti u centru Minska, a zatim se premestile na aveniju Pobednika, gde se nalazi rezidencija predsednika države Aleksandra Lukašenka – Palata nezavisnosti.

Protesti u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala