Kiša oterala deo beloruskih demonstranata /video/

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici beloruske policije blokiraju prolaz demonstrantima u Minsku
Pripadnici beloruske policije blokiraju prolaz demonstrantima u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Deo pristalica beloruske opozicije koji se okupio na nedeljnom protestu, odlučio je da se udalji od rezidencije aktuelnog predsednika Aleksandra Lukašenka zbog kiše.

Kako javlja dopisnik Sputnjika, kad je počela da pada jaka kiša, neki od okupljenih koji su stajali preko puta Lukašenkove rezidencije okrenuli su se i otišli. Međutim, neki ljudi odlučili su da se sakriju ispod nadstrešnica obližnjih zgrada.

​Deo demonstranata koji je sa sobom imao kišobrane i kišne kabanice, ostao je da stoje u blizini rezidencije ispred kordona snaga bezbednosti. Oni nastavljaju da tapšu i uzvikuju parole.

​Demonstranti su se ranije približili oblasti Palate nezavisnosti, a interventna policija preprečila im je put. Do rezidencije je došlo i nekoliko oklopnih transportera. Snage bezbednosti nisu dozvolile demonstrantima koji stoje ispred njih da prođu ka predsedničkoj rezidenciji.

Protesti u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala