Drevniji od Hilandara: Jedna od najstarijih svetinja srpske crkve proslavlja 950 godina postojanja

CC BY-SA 3.0 / White Writer / Manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog
Manastir  Prepodobnog Prohora Pčinjskog  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog nalazi se na šumovitim obroncima planine Kozjak, 30 kilometara južno od Vranja. Istorija manastira datira još od 1070. godine, kada je vizantijski car Roman Diogen podigao malu crkvu, posvećenu Svetom apostolu i jevanđelisti Luki, u čije zidine su položene mirotočive mošti Svetog Prohora Pčinjskog.

Prema legendi, upravo je ovaj svetac Romanu Diogenu prorekao da će postati car.

Od tog vremena, miro neprestano teče iz svetiteljevih moštiju i, kažu vernici, mnogi se bolesnici njime isceljuju. Manastir ostaje u okviru vizantijske države sve do kraja XII veka kada, posle osvajanja ovih krajeva od strane velikog župana Stefana Nemanje, prelazi u sastav Srbije.

Nemerljiv značaj za ovu pravoslavnu svetinju imao je kralj Milutin, za vreme čije vladavine je podignuto ili obnovljeno 40 crkava i manastira, a među njima i manastir Prohora Pčinjskog. U Karlovačkom rodoslovu stoji da kralj Milutin, pored ostalih zadužbina, „sagradi i crkvu Pčinskomu Prohoru“, što potvrđuje i uzidana opeka na severnoj fasadi stare crkve sa, u plitkom reljefu izvedenim imenom SAVA, otkrivajući neposrednu brigu tadašnjeg arhiepiskopa Save  III o obnovi hrama.  

CC BY-SA 3.0 / Gmihail / Manastir Prohor Pčinjski 1979. godine.
Drevniji od Hilandara: Jedna od najstarijih svetinja srpske crkve proslavlja 950 godina postojanja  - Sputnik Srbija
Manastir Prohor Pčinjski 1979. godine.
  

Manastir ima veliki istorijski značaj, s obzirom da se, između ostalog, u njemu pričestio deo srpske vojske pred odlazak u Kosovsku bitku 1389. godine, a u toku Prvog srpskog ustanka služio je kao mesto za pripremu oslobodilačkog pokreta.

U kratkom periodu, sabrat Manastira bio je i prepodobni Justin (Popović), inače rodom iz Vranja, koji je 2010. godine kanonizovan od strane SPC-a i proglašen prepodobnim Justinom ćelijskim i vranjskim, prenosi „Istorijski zabavnik“.

Ove, 2020. godine, kao jedna od najstarijih svetinja Srpske pravoslavne crkve, Manastir proslavlja 950 godina postojanja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala