Srbija sledeće godine jedan od domaćina Međunarodnih vojnih igara?

© Sputnik / Olivera IkodinovićDelegacija Srbije na forumu Armija.
Delegacija Srbije na forumu Armija. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija bi sledeće godine mogla da bude jedan od domaćina Međunarodnih vojnih igara, jednog od najvećih vojno-sportskih takmičenja na svetu, saznaje Sputnjik.

Naši izvori navode da bi „Srbija mogla da uzme aktivno učešće u organizaciji takmičenja jedne od vojnih disciplina“, ali nisu precizirali o kojoj konkretno.

Vojni reli sledeće godine u Srbiji

Nagađa se da bi to mogao da bude „Vojni reli“, koji se trenutno održava na krajnjem istoku Rusije, u Republici Tuva, gde učestvuju i pripadnici Vojske Srbije, s obzirom na to da naša zemlja ima sve uslove da organizuje takmičenje tog tipa, ali se ne isključuje mogućnost da bi to moglo da bude i nadmetanje u nekoj drugoj vojnoj disciplini.

Podsetimo, prve Međunarodne vojne igre organizovane su 2015. godine na inicijativu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua. On je tada predložio da i druge zemlje-učesnice uzmu učešće u organizaciji Vojnih igara na teritoriji svoje zemlje i već sledeće godine „vojna Olimpijada“ je, osim u Rusiji, organizovana i u Kazahstanu. Svake godine se povećava broj zemalja-domaćina, kao i broj takmičarskih disciplina i učesnika.

Pet država domaćini ovogodišnjih takmičenja

Ove godine se na Međunarodnim vojnim igrama takmiči 156 ekipa iz 32 zemlje u 30 vojnih disciplina, na teritoriji pet država — Rusije, Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije i Uzbekistana. Broj zemalja koje na svojoj teritoriji organizuju Igre ove godine je smanjen zbog pandemije virusa korona.

Najveći broj takmičenja – čak 24 održava se u Ruskoj Federaciji, a neke od njih su: „Desantni vod“, „Aviadarts“, „Verni drug“, „Poljska kuhinja“ i druge.

Međunarodne vojne igre pomažu da se ojača poverenje između oružanih snaga razlitih zemalja, a takođe doprinose jačanju prijateljskih veza i razmeni iskustava između vojski. 

„Glavno je da takmičenje doprinosi jačanju mira i međusobnog razumevanja između država i naroda", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Prema njegovim rečima, vojnici iz različitih zemalja takmiče se u veštini, rukovanju tehnikom, stepenu obuke i discipline, proveravaju svoju spremnost za prolazak kroz mnoga ozbiljna iskušenja i izvršavanje postavljenih zadataka u ekstremnim uslovima.

Srbija se ove godine takmiči u dve discipline koje se održavaju u Rusiji - „Tenkovski biatlon“ i „Vojni reli“, a takođe i u „Snajperskoj granici“ na teritoriji Belorusije.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala