SAD i EU pozivaju beloruske vlasti: Prestanite sa zastrašivanjem i nasiljem

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Minsku
Protesti u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Diplomatski predstavnici SAD, Evropske unije, Velike Britanije i Švajcarske su u zajedničkoj izjavi pozvali vlasti Belorusije da obustave zastrašivanje demonstranata, nasilje kao i političke progone.

Kako se navodi u dokumentu, vidljiva je neproporcionalna upotreba sile i poziva se vlast da obustavi upotrebu vojne sile protiv građana, kao i da se oslobode svi koji su bespravno uhapšeni.

„Potrebno je obustaviti zastrašivanje i progone zasnovane na političkim motivima“, dodaje se.

Autori dokumenta su izrazili solidarnost sa građanima Belorusije koji zahtevaju poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda.

„Pozivamo vlasti Belorusije da poštuju sve međunarodne obaveze po pitanju poštovanja demokratskih prava i sloboda. Očekujemo transparentnu isrtagu svih zločina i zloupotreba kako bi se svi krivci priveli pravdi. Samo tada će se steći uslovi za mirno rešavanje krize na osnovu nacionalnog dijaloga“, zaključuje se u dokumentu.

Podsetimo, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je u više navrata izjavio da se ulični protesti koordinišu u inostranstvu, a pre svega iz Poljske.

Sa svoje strane, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da se Rusija po pitanju situacije u Belorusije ponaša daleko suzdržanije i neutralnije nego što je to slučaj sa Evropom i SAD.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala