Čudo neviđeno u Crnoj Gori: Glasajte za mene, sve ću vas proterati!

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICPripadnici Vojske Crne Gore
Pripadnici Vojske Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svašta političari obećavaju pred izbore — radna mesta, auto-puteve, rast penzija, mir i blagostanje — ali je nezabeleženo da je neki kandidat kao adut u kampanji obećao da će proterati deo naroda iz države.

To je, tokom ove poslednje nedelje pred sutrašnje parlamentarne izbore, obećao građanima i biračima Duško Marković, premijer Crne Gore i jedan od glavnih vedeta Mila Đukanovića i vladajuće DPS.

Da parafraziramo, držeći se čvrsto suštine, Marković je poručio da će sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori morati ili da se promene ili da se vrate kućama, tamo odakle su došli.

Čudo neviđeno — rekao bi pokojni režiser Živko Nikolić, čija filmska remek-dela je uspela da prevaziđe potpuno nadrealna politička stvarnost u njegovoj Crnoj Gori.

Nije bilo dovoljno predstavnicima DPS režima da najave formiranje sopstvene crkve, kao da je to neki partijski organ, komitet, politički forum ili tako nešto.

© Sputnik / Nebojša PopovićAuto-litija u Podgorici.
Čudo neviđeno u Crnoj Gori: Glasajte za mene, sve ću vas proterati! - Sputnik Srbija
Auto-litija u Podgorici.

Nije im bilo dovoljno ni da donesu zakon kakav civilizovani svet nije video i po kome su čak prevazišli i posleratne komunističke komesare.

Po tom zakonu, država odlučuje da crkve ne pripadaju Crkvi, da su manastiri državni ukoliko se ne dokaže suprotno, a da SPC mora fino da presavije tabak, sačeka u redu na šalteru i da se, čim prođe pauza za topli obrok, registruje lepo kao svaka nevladina organizacija, udruženje golubara ili društvo ljubitelja retkih ribica u Skadarskom jezeru.

Čudo neviđeno u Crnoj Gori

Koliko čuda neviđenih proizvodi vlast u Podgorici, možda i zaista zaslužuju da se izdignu na nivo religijske institucije.

Kao demokratska zemlja za primer u regionu, mlada i ponosna članica NATO-a, Crna Gora smislila je unikatan i ingeniozan način kako najlakše da se obračuna sa svima koji se ne mole pred njihovim „oltarom“. 

Stvar je jednostavna, viđenijim intelektualcima, muzičarima, piscima nije potreban negativan PCR test da bi prešli granicu i ušli u Crnu Goru.

© Sputnik / Aleksandar MilačićCrna Gora - granica
Čudo neviđeno u Crnoj Gori: Glasajte za mene, sve ću vas proterati! - Sputnik Srbija
Crna Gora - granica

Oni ne mogu da borave u toj državi sve i da dobiju američku, rusku, kinesku i evropsku vakcinu protiv kovida 19. Nepoželjni su jer šire najopasniji virus mišljenja koji može da uruši temelje Crne Gore za sva vremena.

I ni to nije dosta. U finišu političke bitke pred izbore, Duško Marković je, kao u genijalnom filmu Živka Nikolića „U ime naroda“, u suštini zapretio da će sveštenike koji „nastave sa povorkama“ — proterati u Kinšasu.

Vlast starija od Đekne

Čuda neviđena videsmo tako u Crnoj Gori, ali sve bi to moglo da bude okončano sutra na prekretničkim izborima u ovoj državi.

Istina je da režim Mila Đukanovića živi duže i od Živkove Đekne, ali je sada pred najvećim iskušenjem u svom trodecenijskom postojanju.

Narod, verovatno, zna šta mu je činiti kad se nađe sa listićem u ruci pred glasačkom kutijom. Važno je samo da Milova „crkva“ ne izvuče još neko „čudo“ iz šešira i da sve protekne mirno. Bez incidenata, sukoba ili nečeg još opasnijeg.

Pa da vidimo da li Crna Gora od ponedeljka kreće u neku novu budućnost ili će svi zajedno — u Kinšasu.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala