Zaharova u čudu: Vašington uveo sankcije tvorcima leka za bolest od koje umiru i Amerikanci

© AP Photo / Patrick SemanskyBiološka laboratorija
Biološka laboratorija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva smatra da je krajnje nedopustivo uvođenje američkih sankcija protiv ruskih naučnih instituta i ima određena pitanja u vezi sa biomedicinskim aktivnostima Vašigtona, navodi se u saopštenju portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.
„Smatramo da je krajnje nedopustivo uključivanje na američki sankcioni spisak tri ruska naučno-istraživačka instituta. Uznemirava pre svega činjenica da sankcije obuhvataju i naučnike i stručnjake koji su poslednjih nekoliko meseci neumorno radili na razvoju ruske vakcine protiv virusa korona. Što se tiče motiva koje 'kolege' koriste o navodnoj umešanosti naučnih instituta u programe proizvodnje biološkog i hemijskog oružja, kao i obično, ne navode se nikakvi dokazi“, istakla je Zaharova.

Kako je istakla, Moskva se pita kako će američke vlasti objasniti svojim građanima taj pokušaj kažnjavanja ljudi, „koji uspešno rade na leku protiv bolesti koja je usmrtila više od 180.000 građana SAD".

Zaharova je podsetila da je Rusija prekinula radove u oblasti hemijskog oružja započete u sovjetsko vreme, a da je hemijski arsenal u potpunosti uništen pod strogom kontrolom, što je potvrdila ovlašćena međunarodna struktura – Organizacija za zabranu hemijskog oružja.

Ona je takođe istakla da su SAD trenutno jedina zemlja-potpisnica Konvencije o zabrani hemijskog oružja, koja i dalje poseduje hemijsko oružje.

U SAD se takođe patentiraju različiti izumi, povezani sa upotrebom bojnih otrova, uključujući i nervne agense.

„Pritom imamo određena pitanja u vezi sa biomedicinskim aktivnostima Vašingtona, kako na teritoriji SAD, tako i van njihovih granica. Nema osnova da se tvrdi da je delatnost američkih bioloških laboratorija u potpunosti u skladu sa odredbama Konvencije o biološkom oružju“, istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, primeri su situacije kada su se američke laboratorije nalazile u centru velikih međunarodnih skandala.

Ona je dodala da američke sankcije protiv ruskih instituta imaju za cilj promovisanje svojih farmaceutskih kompanija.

„Nismo sigurni da je ovo ispravan korak ka saradnji u sferi borbe protiv pandemije, čiju važnost ne osporava čak ni Vašington. Stvara se utisak da se ponovo radi o banalnom korišćenju sankcionog pritiska u cilju promovisanja sopstvenih kompanija, u ovom momentu farmaceutskih“, istakla je Zaharova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala