Uoči Dana nestalih lica: Spisak od 10.025 imena

© Tanjug / ANDRIJA VUKELICObeležavanje Međunarodnog dana nestalih lica
Obeležavanje Međunarodnog dana nestalih lica - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, obeležila je Međunarodni dan nestalih lica, 30. avgust, uključenjem putem video linka porodica nestalih širom Srbije, a na konferenciji je saopšteno da se 10.025 osoba i dalje vodi kao nestalo.

U program "uživo" preko video-linka javljali su se sa veoma potresnim pričama predstavnici porodica nestalih na prostorima nekadašnje Republike Srpske Krajine, Republike Srpske, kao i sa prostora južne srpske pokrajine, Kosova i Metohije.

Duško Čelić, predsednik Koordinicije srpskih udruženja, kazao je da su prikazani "vapaji" za nestalim sinovima i roditeljima, koji ukazuju na tragična ratna zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije.

"Čuli smo predstavnike pet porodica. Kada bi svaka porodica imala bar pet minuta medijskog vremena da 'zavapi', trajalo bi preko 20.000 minuta iliti 14 i po dana", naglasio je Čelić.

Šef regionalne delegacije MKCK Jelena Stijačić navela je da je u toku 2018. pronađeno i identifikovano 111, 2019. 218 ljudi, a od početka ove godine do danas, svega 19 ljudi.

"U ime MKCK i u ime preko 10.000 porodica, apelujemo da svi zajedno, zvaničnici iz regiona i predstavnici međunarodnih institucija uložimo dodatan napor i istinski se posvetimo rešavanju ovog, prvenstveno humanitarnog pitanja...", istakla je Stijačić.

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović napominje da je potrebno podići svest i glasno dići glas u vezi položaja nestalih i njihovih porodica.

U prilog važnosti rasvetljavanja slučajeva nestalih on kaže da je svaka informacija dragocena.

Nestali sa Kosova - Sputnik Srbija
Sistematsko ubijanje pravde: Ko je kriv za srpske žrtve u Hrvatskoj i na KiM (video)

"Pozivam porodice da izvrše analize i daju krv za DNK, bez čega nema valjane potrage", naveo je Miladinović.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da naša društva i dalje odlikuje "nekažnjenost" i da se ona nisu odredila prema zločinima i zločincima što smanjuje prostor da se što više slučajeva razreši i da se dođe do informacija gde su tela i zločini.

"Podrška mora da dođe iz dubine, iz izvora koji poseduju informacije. I aktera koji su učestvovali u zločinima. Porodice imaju pravo da znaju ko je odgovoran za zločine", naveo je Odalović.

On je istakao da imaju obećanja da će nova vlada Srbije raditi na zakonu o nestalima, a kako navodi, time će, uvođenjem u pravni sistem, biti poslata snažna poruka i žrtvama da to pitanje država na adekvatan način prepoznaje, prenosi Tanjug.

Odalović se takođe založio za otvaranje arhiva KFOR-a i UNMIK-a, kao i jedinica UN u Hrvatskoj i BiH.

"Izvesno je da u arhivama ima činjenica i dokumenata koji ukazuju na sudbinu nestalih lica. Nama treba izvučena informacija", zaključio je on.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, od 1991. godine, nakon 29 godina, kada su izbili prvi sukobi na prostoru bivše Jugoslavije, još uvek se traga za 10.025 ljudi, navedeno je u saopštenju podeljenom medijima.

U filmu koji je pratio konferenciju istaknuto je da se 1643 osobe i dalje vode kao nestale sa područja KiM, 1975 osoba sa područja Hrvatske, a 6407 sa prostora BiH.

Predstavnici udruženja, nakon konferencije, položili su cvet na spomen-ploči srpskim žrtvama rata sa prostora bivše Jugoslavije u Tašmajdanskom parku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala