Turska presrela šest grčkih aviona u istočnom Sredozemlju

© AP Photo / Boris RoesslerAvion F-16 poleće sa vojne baze Špangdalem u Nemačkoj
Avion F-16 poleće sa vojne baze Špangdalem u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska vojska presrela je šest grčkih lovačkih aviona F-16 u regionu istočnog Sredozemlja koje je sada predmet spora dve zemlje.

„Turski radari su registrovali šest aviona F-16 koji su poleteli sa ostrva Krit u pravcu Kipra. Kako bi ih udaljili od regiona u kojem je već na snazi međunarodni sistem upozoravanja (Navteks) naši avionu su ih presreli i primorali da odu“, navodi se u saopštenju turske vojske.

Poslednjih nedelja došlo je do oštrog pogoršanja odnosa između Grčke i Turske nakon što je turski brod „Oruč reis“ započeo seizmička istraživanja na Istočnom Sredozemlju, području koje Grčka smatra svojom isključivom ekonomskom zonom. Grčke oružane snage dovedene su u stanje povećane borbene gotovosti.
Tim povodom danas su telefonom razgovarali predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i šef NATO Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar Alijanse je tom prilikom istakao značaj dijaloga i deeskalacije, dok je Erdogan ponovio da će Turska štititi svoja prava i interese bilo kad i bilo gde.

Kako je dodao, Turska se zalaže za pravedno rešenje i zdravu atmosferu za dijalog, a NATO treba da preuzme odgovornost protiv jednostranih poteza kojima se ignoriše međunarodno pravo i nanosi šteta miru u regionu.

Situacija u tom regionu bila je i tema sastanka ministara spoljnih poslova EU u Berlinu, a predstavnik turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj istakao je da je zahtev Brisela da Turska obustavi geološka ispitivanja suprotan međunardonom pravu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj ranije danas je rekao da je EU spremna da pruži šansu dijalogu sa Turskom ali da u slučaju propasti pregovora može da se odluči da osim individualnih sankcije budu uvedene i određenim granama privrede.

„Ako EU  želi da reši problem u istočnom Sredozemlju onda treba da bude objektivan i pošten posrednik“, rekaoje Aksoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala