Tihanovska: Pomoć Rusije - da, ako nam budu potrebni posrednici s vlastima

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASBivši kandidat na predsedničkim izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska
Bivši kandidat na predsedničkim izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivša kandidatkinja za predsednika Belorusije Svetlana Tihanovska izjavila je da događaji u zemlji treba da ostanu unutrašnja stvar Belorusije, i dodala da bi pomoć Rusije mogla da zatreba u slučaju pregovora s vlastima.

„Kada vidim prizore iz moje zemlje, veoma se ponosim svojim narodom koji je, konačno, pronašao u sebi hrabrost i unutrašnju snagu da se bori za svoja prava, da izražava svoje mišljenje i glasa za koga želi. Bili smo pod tim režimom 26 godina, sada smo se probudili i spremni smo da budemo slobodni“, izjavila je Tihanovska u intervjuu za italijansku televiziju „Skaj tg24“.

Prema mišljenju Tihanovske, Rusija i Belorusija su „veoma tesno povezane budući da su susedi, ali ih povezuju i istorija i mentalitet“.

„Znamo da Rusija igra odgovarajuću ulogu u našoj zemlji, kao i u drugim zemljama, ali mi tražimo da se poštuje naš suverenitet. To što se sada dešava u Belorusiji treba da ostane unutrašnja stvar zemlje. Ako nam jednom budu potrebni spoljni posrednici za pregovore s vlastima, pomoć Rusije će, naravno, biti dobrodošla“, istakla je Tihanovska.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora, na kojima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala