Sprega radikalnih islamista i švedske države: Teroristi zaradili 140 miliona dolara

© AP Photo / TT News Agency / Pontus LundahlPolicijsko vozilo ispred džamije u Švedskoj
Policijsko vozilo ispred džamije u Švedskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Švedski mediji objavili su da su kompanije koje vode radikalni islamisti u toj zemlji, sklapanjem poslovnih dogovora sa lokalnim vlastima i državom, dobile više od milijardu kruna, što je oko 140 miliona dolara.

Novinska agencija Siren je, naime, istražujući ekonomske veze islamista i švedske države, došla do zaključka da je u toj zemlji više od 550 osoba povezano sa islamskim ekstremistima, među kojima ima i onih koji su bili članovi terorističke tzv. Islamske države (poznate i kao DAEŠ) i el-Šabab, a koje su zabranjene u mnogim zemljama, uključujući i Rusiju.

Među njima, kako je preneo švedski „Aftonbladet“, ima i salafista koji se zalažu za uvođenje šerijatskog zakona.

Prema navodima agencije Siren, oko 50 kompanija i organizacija koje raspolažu ili upravljaju kapitalom islamskih ekstremista, poslovalo je sa švedskom državom ili opštinama.

Na toj listi, između ostalih, nalaze se kompanije koje se bave selidbama, kao i škole koje vode radikalni islamisti.

Od 2015. do 2019. godine, prema proračunima švedske novinske agencije, njihove poslovne transakcije dostigle su cifru od 1,2 milijarde kruna.

Najunosniji poslovi, kako se navodi, sklapani su između opština i škola, kao i organizacije „Edint“ koja se bavi obrazovanjem, a koja je povezana sa Fondacijom „El-Azar“. Ta fondacija je, piše „Aftonbladet“, aktivna u oko 30 opština, uglavnom u oblasti Stokholma.

Na listi se našao i dobavljač voća, sa sedištem u Stokholmu, koji je kancelariji javnog tužilaštva isporučio voće u vrednosti od nekoliko miliona kruna.

Magnus Ranstorp, jedan od vodećih stručnjaka za terorizam i viši istraživač na švedskom Koledžu za nacionalnu odbranu, kritikovao je vlasti što nisu uspele da „prate tokove“ tog novca, navodeći da je na to ranije upozoravala i švedska obaveštajna služba.

Ranstorp je ukazao da oni koji se bave finansijskim kriminalom imaju „veliku dobit, uz nizak rizik“, napominjući da su se „na meti“ radikalnih islamista posebno našle škole.

Švedska je, inače, u vrhu evropskih zemalja po broju džihadista po glavi stanovnika, pošto je u zemlju došlo 300 islamskih ekstremista.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala