Sprečen ulazak „opasnih zlikovaca“ koji bi srušili Crnu Goru

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Matija Bećković, „Beogradski Sindikat“, Vlado Georgiev, samo su neki od „opasnih zlikovaca“ koji su hitrom akcijom države Crne Gore sprečeni da uđu u tu zemlju i da je svojim delovanjem sruše.

Kako bi sačuvali nacionalnu bezbednost svoje države crnogorske vlasti već godinama odolevaju „atacima“ golorukih. ali snažnomislećih i glasnogovorećih koji nasrću na njihove granice.

Poslednji nasrtaj dogodio samo nekoliko dana pred krucijalne parlamentarne izbore, a pretnja otelotvorena u liku pevača Vlada Georgieva neutralisana je na graničnom prelazu.

Šalu na stranu, nezabeleženo je da se u nekoj evropskoj demokratiji sprečava ulazak umetnika, akademika, istoričara, sveštenstva...  samo zbog njihovog, ne političkog, nego vrednosnog stava.

Vladu Georgievu zabranjen je ulazak u Crnu Goru nedugo pošto je poznati kantautor iz Herceg Novog pozvao građane da na izborima 30. avgusta glasaju za opoziciju Crne Gore, navodeći na svom Instagram profilu da građani treba da “dignu glas, budu hrabri i misle na budućnost”.

Obračun sa neistomišljenicima traje godinama

Georgiev je samo još jedan u nizu nepoželjnih koje je režim Crne Gore upisao na svoju, sada već, podužu crnu listu.

Neistomišljenicima vladajuće stranke DPS Mila Đukanovića jasno je već godinama stavljano do znanja da za njih u Crnoj Gori nema mesta.

Tako je u februaru članovima grupe „Beogradski sindikat“ zabranjen ulazak u Crnu Goru i oni su vraćeni sa graničnog prelaza.  Zvanično obrazloženje crnogorske policije je bilo da predstavljaju „opasnost po nacionalnu bezbednost Crne Gore“.

Grupa „Beogradski sindikat“ trebalo je tada da učestvuje u litiji, jednoj od mnogobrojnih za odbranu svetinja koje se u Crnoj Gori organizuju mesecima, i da nastupi pred građanima Podgorice. Pre puta u Crnu Goru, „Beogradski sindikat je objavio pesmu "Sviće zora" koja je postala svojevrsna himna litija.

Feđa Dimović , član grupe Beogradski sindikat - Sputnik Srbija
Član grupe „Beogradski sindikat“: Braćo, želite li da živite laž da je Srbija okupator Crne Gore!?

Potpuno apsurdno, samo tri meseca kasnije Demokratska partija Socijalista Crne Gore (DPS) u spotu napravljenom povodom Dana nezavisnosti koristila je i snimak proterane grupe „Beogradski sindikat“.

Iz „Beogradskog sindikata“ su tada rekli da im je drago što je njihov koncert ostavio toliki trag da je završio u kulturnoj promociji Crne Gore i grada Nikšića, ali da im nije drago što je u pitanju video koji očigledno služi za promociju jedne političke partije, iako se zna da su bend koji se ne bavi stranačkom propagandom već nastupa za sve ljude koji vole njihovu muziku.

„Paradoksalno je to što je u pitanju promocija političke stranke režima koji nam je pre samo 3 meseca zabranio ulazak u Crnu Goru iz razloga nacionalne bezbednosti. Nije nam jasno kako istovremeno možemo biti primer 'dobre energije u kojoj uživaju desetine hiljada mladih ljudi i onih koji se tako osećaju' i pretnju po nacionalnu bezbednost Crne Gore?“, naveli su u saopštenju članovi tog benda.

Srpski intelektualci bauk za crnogorski režim

Crveno svetlo crnogorske vlasti upalile su 2018. godine za književnika Matiju Bećkovića, istoričare Čedomira Antića i Aleksandra Rakovića, kao i za političara i pravnika Dejana Mirovića.

„Braneći zemlju“ od srpskih intelektualaca, dali su i tada isto obrazloženje za zabranu ulaska – pretnja po nacionalnu sigurnost Crne Gore.

Srpski intelektualci, kojima je zabranjen ulazak, bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave 100. godišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima. Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, prema proceni crnogorskih bezbednosnih službi, opasnost po sigurnost države.

Ko im i zašto još smeta?

Generalnom direktoru FK Crvena zvezda Zvezdanu Terziću ulazak u Crnu Goru zabranjen je 2019. godine zbog navodnog odvraćanja fudbalera Mirka Ivanića i Filipa Stojkovića da igraju za selekciju Crne Gore protiv samoproglašenog Kosova.

Na podgoričkom aerodromu zabranjen je u martu ove godine ulazak u Crnu Goru i poznatom monahu iz Ostroga Stanku Pešutu.

Prema navodima medija, monahu je ulazak u Crnu Goru zabranjen bez ikakvog obrazloženja.

Portal IN4S je tada objavio da je u vrhu Uprave policije doneta odluka da se zabrani ulazak u Crnu Goru „više od 300“ sveštenika, monaha i monahinja koji su godinama i decenijama na službi u jednoj od četiri eparhije SPC u Crnoj Gori.  

Na toj liniji je pre dva dana stigla i pretnja crnogorskog premijera Duška Markovića da će sveštenici SPC biti proterani iz zemlje nakon izbora, potvrdivši još jednom spremnost podgoričkog vrha na progon neistomišljenika.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala