Prvo kritikovale Rusiju, a sada je slede: I Velika Britanija će registrovati vakcinu ubrzano

© Sputnik / YT/SputnikRuska vakcina protiv virusa SARS-KoV-2
Ruska vakcina protiv virusa SARS-KoV-2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapad postepeno shvata da su neophodni mehanizmi za ubrzanu registraciju bezbednih lekova u uslovima pandemije, rekao je generalni direktor ruskog Fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev, komentarišući vesti da će i Velika Britanija, po uzoru na Rusiju, registrovati svoju vakcinu protiv korone po ubrzanoj proceduri.

„Postepeno shvataju na Zapadu potrebu za mehanizmima ubrzane registracije bezbednih i efikasnih lekova u uslovima pandemije. Danas je britanski premijer Boris Džonson govorio o nameri da unese odgovarajuće amandmane u lokalno zakonodavstvo, iako su još pre nekoliko dana britanski mediji i eksperti krajnje negativno reagovali na odluku Ministarstva zdravlja Rusije da registruje prvu u svetu vakcinu protiv virusa korona Sputnik V“, rekao je Dmitrijev.

Kako je rekao, registracija kineske vakcine protiv virusa korona „Sinovak“ po ubrzanoj proceduri za upotrebu u hitnim slučajevima pokazuje da mnoge zemlje slede put kojim je krenula Rusija po tom pitanju. On je ukazao na to da Kina, po uzoru na Rusiju, počinje da štiti svoje učitelje i lekare, vakcinišući visokorizične grupe.

On je dodao da trenutno više od 10 zemalja koje su partneri ruskog Fonda za direktne investicije izučavaju iskustvo Rusije po pitanju ubrzane registracije lekova i vakcina protiv virusa korona za koje je dokazano da su bezbedne i razvijane na proverenim rešenjima, kao što su humani adenovirusi, koji se koriste u ruskoj vakcini Sputnik V.

„Pozdravljamo takve težnje partnera i spremni smo za konsultacije sa svim zemljama, koje streme ka tome da zaštite svoje stanovnike da što pre krenu sa ekonomskim rastom“, istakao je Dmitrijev.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u 11. avgusta prvu na svetu vakcinu za prevenciju virusa korona, koju je razvio Naučni institut „Gamalej“ zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala