Portparol EU: Sastanci Beograda i Prištine sve dok se sva pitanja ne reše zauvek

© Sputnik / // REUTERS, Yves HermanZastave EU isred sedišta EU u Briselu
Zastave EU isred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sastanci na ekspertskom i visokopolitičkom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine nastaviće se dok se ne nađu obostrano prihvatljiva rešenja za sva otvorena pitanja jednom i zauvek, poručio je portparol EU Peter Stano.

Peter Stano je na pitanje briselskih dopisnika da pojasni o čemu se tačno u četvrtak razgovaralo na sastanku eksperata Beograda i Prištine, nakon kojeg su obe strane izašle sa oprečnim izjavama, ponovio da EU kao posrednik ne želi da komentariše „svaki korak“ u procesu.

„Cilj ekspertskih razgovora da se pripremi sledeći sastanak na visokom političkom nivou koji će biti u septembru u Briselu između predsednika Srbije i premijera Kosova, ali i da se razgovara o svim otvorenim pitanjima koja moraju da se reše kako bi se napredovalo sa normalizacijom odnosa i kako bi došlo do potpisivanja pravno-obavezujućeg sporazuma gde će sva otvorena pitanja biti rešena jednom zauvek“, rekao je Stano.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić - Sputnik Srbija
Đurić: Teški i neprijatni razgovori u Briselu

Portparol EU dodaje da je zadatak EU, kao glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, da omogući i olakša obema stranama da razgovaraju jedna sa drugom, nađu rešenja za sva otvorena pitanja i dođu do sporazuma o normalizaciji odnosa.

„Evropska budućnost Srbije i Kosova vodi kroz dijalog kome posreduje EU u okviru koga se sva otvorena pitanja rešavaju. Mi pomažemo obema stranama da nađu zajednička rešenja i kompromise kako bi zatvorili ova pitanja“, dodaje Stano.

Upitan za agendu sastanka 4. septembra u Vašingtonu i ulozi SAD u normalizaciji odnosa dve strane, Peter Stano ponavlja da je dijalog pod pokroviteljstvom EU „fokusiran na pravno-obavezujući sporazum i napredak na EU putu Srbije i Kosova“.

Pojedinačni ekonomski projekti se, kako je dodao, rešavaju „usput“.

„Šta god drugo Srbija i Kosovo rade sa drugim stranama, a služi kao podrška ovom dijalogu i donosi opipljive i održive rezultate u normalizaciji, modernizaciji i EU putu, pozitivno je“, poručio je Stano, preneo je Tanjug.

Naglašava da su SAD važan partner za EU i da se Brisel nada „pozitivnom rezultatu“ saradnje i na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala