Nemačka zapretila Moskvi sankcijama zbog Navaljnog

© Tanjug / Sava RadovanovićZgrada Rajhstaga u Berlinu
Zgrada Rajhstaga u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka je spremna da uvede diplomatske sankcije protiv Rusije, ako u Berlinu zaključe da Moskva stoji iza hospitalizacije ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, izjavio je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas, prenosi Rojters.

„Što se tiče spremnosti Rusije da sarađuje u slučaju Navaljnog, mi ćemo delovati kao i u slučaju ubistva u Tirgartenu (deo Berlina)“, rekao je Mas, aludirajući na prošlogodišnju situaciju kada je Nemačka dvojicu ruskih diplomata proglasila za persone non grata zbog ubistva državljanina Gruzije u Berlinu, za koga je Rusija sumnjičila za terorističku aktivnost. Kako su tada saopštili iz Berlina, „preduzeli su odgovarajuće mere, jer nisu videli da im Rusija pomaže u istrazi tog ubistva“.

Mas je dodao da ako Rusija uloži aktivne napore u istragu onoga što se dogodilo Navaljnom, to bi moglo da doprinese boljim odnosima sa Evropskom unijom.

„Danas smo razmotrili odnose EU i Rusije. Znamo da ovde u Berlinu, u bolnici, leži Aleksej Navaljni. Ima nekih ‘tamnih oblaka’ u našim odnosima. I zato je potrebno da Rusija u sadašnjoj situaciju uloži više napora da bi se rasvetlio slučaj Navaljnog. Očekujemo da ta istraga ne bude ‘smokvin list’ već da uzroci tog zločina budu sveobuhvatno i transparentno istraženi, a odgovorni privedeni pravdi“, naveo je Mas.

To bi moglo da poboljša odnose Brisela i Moskve, da doprinese „pozitivnijoj izgradnji odnosa, uključujući i događaje na istoku Ukrajine“, rekao je on.

Ako se Rusija ne bude angažovala na rasvetljavanju događaja, biće neophodno još jednom razmotriti kako na to reagovati, naveo je on.

„Kancelarka (Angela Merkel) je ukazala da sada predstoje dalje istrage, između ostalog, i u vezi sa sredstvom kojem je podvrgnut Navaljni. Očekujemo rezultate i onda ćemo odlučiti kako da se prema tome odnosimo. Dogovorili smo se da unutar EU, kao i do sada, maksimalno usaglašavamo naše akcije", rekao je ministar.

Ministri spoljnih poslova EU su na neformalnom sastanku u Berlinu, između ostalog, razgovarali i o Rusiji.

Šta se dogodilo s Navaljnim

Navaljnom je prošle nedelje pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku saopštili su da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždarnog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Ruski bloger u subotu je iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge.

Kasnije su nemački lekari iz klinike „Šarite“, u koju je smešten Navaljni, saopštili da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe holinesteraza.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala