NATO: Vežbe u baltičkom regionu nemaju nikakve veze sa krizom u Belorusiji

© Sputnik / Юriй Abramočkin / Uđi u bazu fotografijaNATO: Vežbe u baltičkom regionu nemaju nikakve veze sa krizom u Belorusiji
NATO: Vežbe u baltičkom regionu nemaju nikakve veze sa krizom u Belorusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vežbe NATO u baltičkom regionu planirane su od ranije i nemaju nikakve veze sa aktuelnom situacijom u Belorusiji, istakli su u Alijansi.
„Kao što je već objasnio generalni sekretar (Jens Stoltenberg) NATO je na oprezu i spreman je da zaštiti sve saveznike. Naše raspoređivanje u baltičkom regionu na teritoriji saveznika ima odbrambeni karakter i prethodilo je krizi u Belorusiji“, rekla je portparolka Alijanse Oana Lungesku.

NATO postupa transparentno kada je reč o vežbama i obukama koje se blagovremeno planiraju, dodala je ona i kao primer navela angažovanje aviona avaks kao podrške američkim i poljskim lovcima lovcima F-16 tokom vežbi.

Stoltenberg je ranije danas na pres konferenciji u Berlinu rekao da NATO ne koncentriše svoje snage u regionu  i pozvao beloruske vlasti da ne koriste akcije Alijanse kao izgovor za gušenje protesta.

Beloruske vlasti su ranije izrazile zabrinutost zbog pojačane aktivnosti NATO kod zapadnih granica Belorusije, posebno na teritoriji Poljske i Litvanije.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala