Imamo li potrebu za mržnjom?

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Može li se naše društvo izboriti s nasiljem, šta su koreni ovog zla i zašto se povijamo pod nasilničkim ponašanjem? Odgovore na ova pitanja potražio je naš sagovornik reditelj Filip Čolović (čiji je brat 2013. stradao kao žrtva bezumnog nasilja) u dokumentarnom filmu „Potreba za mržnjom“.

Da li će zahvaljujući entuzijazmu mladih istoričara biti obnovljena za sada nepristupačna srednjovekovna tvrđava Maglič? Šta saznajemo o ovom tajanstvenom mestu, iz izložbe nedavno otvorene u galeriji tvrđave Golubački grad?  Hoće li mesto na kome je stolovao Danilo Drugi i najverovatnije u njemu pisao svoja poznata žitija dočekati svoju renesansu i postati važna tačka na turističkoj i kulturnoj mapi Srbije – za „Orbitu kulture“ otkrivaju istoričari Petar Nešić i Bogdan Pantić.

Hoćemo li ćemo ove godine ostati uskraćeni za zadovoljstvo koje nam pruža jesenji praznik knjige, budući da je održavanje Sajma knjiga, zbog pandemije korone, pod velikim znakom pitanja, kao i brojne druge kulturne manifestacije.

Da li se zdravstveni i ekonomski rizici mogu otkloniti kreativnošću i ljubavlju prema knjizi i čitanju? O tome smo razgovarali s izdavačima Dejanom Papićem, Žarkom Čigojom i Zoranom Hamovićem.

A kako se nagrađivana knjiga „Tesla, portret među maskama“ adaptira za pozorišnu scenu, i hoće li Pištalov roman u pozorišnom izrazu pojačati kulturnu ponudu Novog Sada u godini kada predstavlja kulturnu prestonicu Evrope, pitamo reditelja Nebojšu Bradića čiji  će „Tesla“ oživeti na sceni novosadskog SNP.

Orbita kulture Filip Čolović, Bogdan Pantić, Petar Nešić, Dejan Papić, Zoran Hamović, Žarko Čigoja, Nebojša Bradić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala