Da li je proglašena „smrt“ kancelarijskog prostora

CC0 / iPrice Group / pexels.com / Zaposleni na pauzi u kancelariji
Zaposleni na pauzi u kancelariji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neki od najvećih britanskih poslodavaca nemaju nameru da u skorijoj budućnosti vrate sve svoje zaposlene u kancelarije na puno radno vreme, pokazalo je najnovije istraživanje.

U istraživanju je učestvovalo 50 velikih poslodavaca, od banaka do trgovinskih kompanija, koji su za Bi-Bi-Si govorili o planovima vraćanja svojih radnika na posao.

Kako se pokazalo, 24 kompanije ne nameravaju da vrate radnike, dok je 20 kompanija otvorilo svoje kancelarije za zaposlene koji nemaju uslove za rad od kuće.

Glavna šoping zona krajem marta  - Sputnik Srbija
Vlasti u Švedskoj predlažu rad od kuće barem do kraja godine

Jedan od glavnih razloga za odlaganje njihovog povratka u kancelarije je što kompanije ne pronalaze način na koji bi smestili veliki broj zaposlenih uz poštovanje propisanih mera držanja fizičke distance, prenosi portal „Seebiz“.

Mnoge kompanije, posebno u bankarskom i finansijskom sektoru, nude zaposlenima izbor i fleksibilnost u slučaju da žele da se vrate na posao.

Nekoliko kompanija već je najavilo da povratka na radno mesto neće biti do kasne jeseni, dok je Fejsbuk saopštio da ne planira povratak zaposlenih čak do januara 2021. godine. Neka manja preduzeća, pak, odlučila su u potpunosti da napuste svoje kancelarije.

Direktor britanske agencije za odnose s javnošću Tara Tomas navela je da ne planira da produži najam kancelarije u septembru, jer ne može da obezbedi da se poštuju mere uvedene zbog epidemije virusa korona.

„Nedostatak četiri zida oko nas neće promeniti dinamiku ili kulturu tima. Ako ništa drugo, to će nas učiniti pionirima promenjenog sveta rada“, navela je Tomas.

Virtuelna stvarnost  - Sputnik Srbija
Spremite se na novu neminovnost - sve kancelarije do 2030. će biti virtuelne

Ona je ukazala i da su dodatne pogodnosti te što se stvaraju uštede, jer se ne unajmljuje prostor, ne plaćaju komunalne usluge, a štedi se i vreme koje bi inače proveli na putu do i sa posla.

Predstavnik kompanije „Argent“, koja se bavi izgradnjom poslovnog prostora, Rob Grovs, smatra da je uprkos svemu prerano za proglašenje „smrti“ kancelarijskog prostora.

Grovs je naveo da je nastala pauza što se tiče iznajmljivanja ili kupovine kancelarija, ali je uveren da potreba za poslovnim prostorom, gde se ljudi mogu okupiti i sarađivati, neće biti ugašena.

„Izazivam one koji kažu da im nikada neće biti potrebna kancelarija da mi za 12 do 18 meseci odgovore da li je to bila ispravna odluka ili samo reakcija na aktuelna dešavanja“, kazao je on.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala