Belorusija: Kijev ne donosi odluke samostalno

© Sputnik / Viktor TolochkoDemonstracije u Minsku
Demonstracije u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Priznanje Kijeva da je svoj stav o Belorusiji koordinisao sa Evropskom unijom i Amerikom pokazuje „granice“ samostalnosti u donošenju odluka, poručuju u beloruskom Ministarstvu spoljnih poslova. Pozive Kijeva na nove izbore u Belorusiji, Ministarstvo ocenjuje kao mešanje.
„U najmanju ruku čudno izgledaju uveravanja o nemešanju u unutrašnja pitanja Belorusije a pri tome se javno govori o usaglašavanju stavova sa političkim rukovodstvom EU i SAD što je ukrajinski ministar spoljnih poslova jasno stavio do znanja“, rekao je portparol beloruskog Ministarstva Anatalij Glaz.

Kako je naveo, bolno je konstatovati da Belorusija ni u najtežim trenucima za Ukrajinu nije dovodila u pitanje suverenitet, nezavisnost i teritorijalnu celovitost Ukrajine.

„Nama ne mogu da prebace da smo na bilo koji način učestvovali u raspirivanju nestabilnosti u Ukrajini ili da smo ograničavali kontakte sa ukrajinskim prijateljima na bilo kom nivou", navodi Ministarstvo.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba je ranije danas izjavio da njegovo Ministarstvo smatra nedopustivim spoljno mešanje u situaciju u Belorusiji, misleći u prvom redu na Rusiju i ODKB.

Kako je dodao, stav Ukrajine sinhronizovan je s partnerima u EU i SAD. Takođe je istakao da Kijev ne planira da se meša u unutrašnja pitanja Belorusije.

Kuleba je, inače, juče saopštio i da Kijev stavlja pauzu na sve procese i kontakte sa Minskom do daljeg.

U beloruskom Ministarstvu ističu da Minsk nije stavio pauzu.

„Odgovornost za posledice takvog poteza je potpuno na ukrajinskoj strani, kao i na njenim uticajnijim političkim partnerima. Mi smo s naše strane spremni za nastavak saradnje na svim nivoima i u obimu koji odgovara Ukrajini i njenom narodu, nama bratskom i prijateljskom“, ističu u Ministarstvu.

Podsetimo, u Belorusiji su u toku veliki protesti opozicije koja ne priznaje rezultate predsedničkih izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala