Abe: Boli me što odlazim, a nisam rešio pitanje mirovnog sporazuma sa Rusijom

© Sputnik / Grigorij Sisojev / Uđi u bazu fotografijaŠinzo Abe
Šinzo Abe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šinzo Abe, koji je potvrdio svoju odluku o povlačenju sa pozicije premijera Japana zbog pogoršanja zdravlja, namerava da obavlja svoje dužnosti do izbora njegovog naslednika, od kojeg očekuje da se „brzo uključi u rešavanje pitanja koja on ne može da reši, uključujući zaključenje mirovnog sporazuma sa Rusijom“.
„Izuzetno me boli saznanje da odlazim, a da nisam rešio pitanja, uključujući zaključivanje mirovnog sporazuma sa Rusijom“, naglasio je on na konferenciji za štampu, a preneo televizijski kanal NHK.

Abe je takođe rekao da žali što nije uspeo da postigne rezultate u rešavanju problema Japanaca otetih od strane severnokorejskih službi, kao ni pitanje unošenja izmena u Ustav zemlje.

Japanski premijer Šinzo Abe - Sputnik Srbija
Rusija: Nadamo se da će novi premijer Japana načiniti pomak ka mirovnom sporazumu

„Molim budućeg naslednika i stranku da se brzo uključe u rešavanje ovih problema“, dodao je.
Istovremeno, on je precizirao da „namerava da nastavi da u potpunosti obavlja svoje dužnosti kao premijer Japana sve dok njegov naslednik ne bude izabran“.

Rusija: Abe je mnogo učinio za razvoj naših odnosa

S tim u vezi, predsedavajući Odbora Saveta Federacije Rusije za međunarodne poslove izjavio je da je japanski premijer mnogo učinio za razvoj bilateralnih odnosa s Rusijom i da i dalje nastavlja to da čini.

„Gospodin Abe je mnogo uradio i nastavlja da radi za razvoj bilateralnih odnosa sa Rusijom, uključujući njihovu parlamentarnu saradnju. Znam to iz prve ruke, jer je lično učestvovao u aktivnostima bilateralnog Koordinacionog saveta za doprinos razvoja međuparlamentarne i međuregionalne saradnje, koja već duži niz godina deluje preko Saveta Federacije i Doma savetnika japanskog parlamenta“, rekao je on.

Kosačev je Abea nazvao jednim od najizvanrednijih, najkonzistentnijih i najefikasnijih političara modernog Japana.

Rusija i Japan podjednako zainteresovani za rešavanje pitanja Kurila

Kosačov se osvrnuo i na sporno pitanje kurilskih ostrva, rekavši da su Rusija i Japan podjednako zainteresovani za dalji razvoj bilateralne saradnje na osnovu, između ostalog, rešavanja kurilskog pitanja.

„Gospodin Abe svojim naslednicima ostavlja veoma ozbiljno nasleđe i suštinski pripremljen teren za budućnost, budući da su i Rusija i Japan, uveren sam, podjednako zainteresovani za napredak u bilateralnoj saradnji koja se, između ostalog, zasniva na rešavanju dobro poznatih problema istorijske prirode“, rekao je Kosačev.

Japanski premijer Šinzo Abe saopštio je danas da je odlučio da se povuče sa položaja premijera Japana zbog toga što mu se pogoršalo zdravstveno stanje i izvinio se građanima zbog toga što više nije u stanju da obavlja svoju dužnost.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala