Turska ne odustaje od Sredozemlja: Najavljene vojne vežbe za početak septembra

© REUTERS / TURKISH DEFENCE MINISTRYTurski brod za seizmička istraživanja "Oruč reis" u pratnji turskih vojnih brodova na Sredozemnom moru
Turski brod za seizmička istraživanja Oruč reis u pratnji turskih vojnih brodova na Sredozemnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska planira da održi artiljerijske vežbe u istočnom Sredozemlju 1-2. septembra, kako bi „osigurala bezbednost u oblasti Iskenderuna“, zbog čega je i aktiviran međunarodni sistem upozorenja Navteks, izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.
„Zona uticaja Turske je mnogo šira od njenih granica. Turska vojska ostaje efikasna sila za obuzdavanje naših protivnika“, dodao je turski ministar.

Prema njegovim rečima, turski vojni brodovi koji se nalaze u regionu geološko-izviđačkih radova u istočnom Sredozemlju, boraviće tamo onoliko koliko je potrebno.

Turski brod za seizmička ispitivanja Oruč reis na Sredozemnom moru - Sputnik Srbija
EU upozorila Tursku da prekine seizmička ispitivanja na Sredozemlju

„Ratna mornarica Turske osigurava bezbednost turskih brodova za bušenje. Naši vojni brodovi će se nalaziti u zoni seizmičkih radova i bušenja u istočnom delu Sredozemnog mora onoliko koliko bude potrebno“, rekao je Akar u intervjuu za agenciju „Anadolija“.

Poslednjih nedelja došlo je do oštrog pogoršanja odnosa između Grčke i Turske, nakon što je turski brod „Oruč reis“ započeo seizmička istraživanja na istočnom Sredozemlju, području koje Grčka smatra svojom isključivom ekonomskom zonom. Grčke oružane snage dovedene su u stanje povećane borbene gotovosti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala