Top tri najbolja tenka današnjice /video/

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Uđi u bazu fotografijaTenk T-90MS
Tenk T-90MS - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako u svetu postoji mnogo savremenih primeraka tenkova vrednih pažnje, nemaju svi sistem za automatsko punjenje topa. Predstavljamo tri najbolja tenka današnjice koji imaju ugrađen automatski sistem, a predvodnik je ruski T-90.

T-90, Rusija

Mnogi eksperti nazivaju ruski tenk T-90 najuspešnijim u 21. veku. Rusija je prodala drugim zemljama više od 1.500 primeraka ovog tenka i tako je postala svetski lider u izvozu tenkova. Strani kupci su zainteresovani za tenk T-90 zbog njegovih tehničkih karakteristika i cene, koja se kreće od 2,5 do 4,3 miliona dolara.

Automatsko punjenje je omogućilo da se smanji broj posade, ukupna težina vozila, kao i da se povećaju manevarske sposobnosti. 

AMX-56 „Leclerc“, Francuska

Francuski tenk AMX-56 "Leclerc" je jedan od najpopularnijih u francuskoj vojsci. Serijska proizvodnja je počela 1990. godine. U odnosu na druge tenkove NATO-a, francuski "Leclerc" ima automatsko punjenje. Posadu borbenog vozila čine tri osobe. Automatsko punjenje je omogućilo da se smanji težina tenka na sedam tona, samim tim je povećana manevarska sposobnost. Top može da ispali 10-12 projektila u minuti čak i u pokretu. Automat može da se napuni kroz otvor ili u samom tenku, nalazi se odvojeno od komandanta i nišandžije i omogućava veću sigurnost.

MBT-2000 "Al-Khalid", Kina-Pakistan

Proizvodnja kineskog tenka MBT-2000 "Al-Khalid" je počela 1998. godine. Tenk je pravljen za izvoz pakistanskoj vojsci. Primenjivano je iskustvo sovjetskih škola za konstruisanje tenkova. Posadu ovog tenka čine tri vojnika. Kalibar osnovnog oružja je 125 milimetara. Veći deo sistema za upravljanje vatrom je francuske proizvodnje, pa se mogu primetiti sličnosti sa sistemom tenka „Leclerc“. Tenk „Al-Khalid“ je skuplja varijanta u odnosu na francuski tenk istih karakteristika, koristi se u naoružanju Pakistana, Mijanmara, Maroka, Bangladeša i Šri Lanke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala