Ruski senator poslovicom odgovorio na američke sankcije

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaSednica Saveta Federacije Rusije
Sednica Saveta Federacije Rusije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Član Odbora za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Rusije Franc Klincevič izrazio je čuđenje zbog stavljanja pet ruskih istraživačkih instituta na sankcioni spisak Sjedinjenih Američkih Država, piše „Večernja Moskva“.

Senator je podsetio da je Moskva 2017. godine, u skladu sa rusko-američkim sporazumom, završila odlaganje hemijskog oružja i municije, dok Sjedinjene Američke Države „nisu to ni započele po određenim ozbiljnim pitanjima“.

„Kakvo hemijsko oružje? Mi ga ne proizvodimo i pridržavamo se svih dogovora. Oni sve imaju u skladištima. Ispada da oni vide trun u tuđem oku, ali u svom ne vide brvno“, istakao je Klincevič.

Senator smatra da Sjedinjene Američke Države nisu zadovoljne postojanjem naučno-istraživačkih instituta u Rusiji, čiji razvoj se može nazvati prodorom. Klincevič je istovremeno pozvao da se ne obraća pažnja na sankcije, s obzirom da su one postale uobičajene pojava.

U sredu je američko Ministarstvo trgovine saopštilo da su Sjedinjene Američke Države na spisak sankcija dodale pet ruskih naučno-istraživačkih instituta, sumnjajući ih da rade na hemijskom i biološkom oružju. Jedan od njih je 48. Centralni naučno-istraživački institut Ministarstva odbrane Rusije, koji je zajedno sa centrom „Gamaleja“ napravio vakcinu protiv virusa korona.

Stavljanje ruskih naučno-istraživačkih instituta na spisak američkog Ministarstva trgovine znači da američke vlasti uvode ograničenja na izvoz, ponovni izvoz i predaju robe u skladu sa postojećim propisima licima i organizacijama koji predstavljaju rizik po nacionalnu bezbednost i spoljnopolitičke interese Sjedinjenih Američkih Država.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala