Rusiji predviđaju „zlatnu“ budućnost

© AP Photo / Michael ProbstZlato
Zlato - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija bi do 2029. godine mogla da postane najveći svetski proizvođač zlata, smatraju analitičari „Fič Solušns“ (Fitch Solutions).
Prema prognozama analitičara, proizvodnja zlata u Rusiji će ove godine porasti sa ovogodišnjih 11,3 miliona unca na 15,5 miliona unca do 2029. godine. To podrazumeva godišnji rast u proseku od 3,7 odsto. U isto vreme, proizvodnja Kine, koja je sada najveći proizvođač zlata, će stagnirati. Očekivani rast – 0,2 odsto na godišnjem nivou.

U dugoročnoj perspektivi, objasnili su u „Fič Solušns“, drajver rasta proizvodnje zlata u Rusiji će biti novi projekti.

U kratkoročnoj perspektivi, podrška tržišta zlata u zemlji, kako god to paradoksalno zvučalo, može biti rizik od uvođenja novih sankcija SAD, smatraju analitičari. On može naterati Centralnu banku da poveća zlatne rezerve.

„Porast rizika da bi ruske banke mogle biti odsečene od transakcija sa dolarskim aktivima, u uslovima napetosti u odnosima između dve države, podstiče rusku Centralnu banku da poveća zlatne rezerve. Sve dok ostaje napetost u odnosima sa SAD, Rusija će sačuvati unutrašnju potražnju za zlatom“, citira Si-En-Bi-Si analitičare „Fič Solušnsa“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala