Rusija upozorila „ljubitelje istorijskih spekulacija“: Ne poredite SSSR i nacističku Nemačku

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSovjetske trupe prolaze jednom od ulica Harbina
Sovjetske trupe prolaze jednom od ulica Harbina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pokušaji Evropske komisije da ponovo povuku paralelu između Sovjetskog Saveza i nacističke Nemačke protivreči istoriji, činjenicama i odlukama Nirnberškog suda, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Obratili smo pažnju na tradicionalno saopštenje Evropske komisije u vezi sa takozvanim evropskim danom sećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Moramo konstatovati da u Briselu nastavljaju sa neobičnom kratkovidom politikom falsifikovanja i menjanja evropske istorije. A Evropska komisija ponovo iznosi tezu, koju mi kvalifikujemo kao revizionističku, o tome da je sporazum o nenapadanju, koji su SSSR i Nemačka potpisale 23. avgusta 1939. godine, gurnuo Evropu u mrak, kako oni kažu“, rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, s tim u vezi neophodno je još jednom podsetiti „ljubitelje istorijskih spekulacija“ da Evropa nije počela da tone u mrak 23. avgusta 1939. godine, a ako se to i desilo, desilo se mnogo ranije, kada je u zapadnim prestonicama napravljen izbor u korist politike odobrovoljavanja zemlje-agresora, a apogej te politike bio je Minhenski sporazum iz 1938. godine.

„Pokušaji Evropske komisije da još jednom povuku paralelu između SSSR i nacističke Nemačke protivreče svemu: i istoriji, i činjenicama, i logici, i moralu, a pre svega, protivreče odlukama Nirnberškog suda“, zaključila je Zaharova.

Pakt Ribentrop-Molotov

Ministri inostranih poslova Nemačke i Sovjetskog Saveza, Jokim fon Ribentrop i Vjačeslav Molotov, potpisali su međuvladin sporazum o nenapadanju između dveju država 23. avgusta 1939. godine. Prema sporazumu, Moskva i Berlin su preuzeli na sebe obavezu da ne napadaju jedni duge, poštuju neutralnost u slučaju da jedna od država uđe u rat protiv treće države i da neće stupati u saveze sa drugim državama koje su „direktno ili indirektno usmerene protiv druge države“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala