Rusija: Raspoređivanje američkih raketa po svetu – krajnje rizičan korak

CC BY-SA 2.0 / S Kaiser / Američka balistička raketa
Američka balistička raketa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Razmeštanje američkih kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa u raznim regionima sveta biće krajnje rizičan korak i izazvaće novi krug trke u naoružanju, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Raspoređivanje američkih raketa srednjeg i kratkog dometa u različitim delovima sveta biće krajnje rizičan i destabilizirajući korak sa stanovišta međunarodne i regionalne bezbednosti. Po našem mišljenju, to će takođe izazvati novi krug trke u naoružanju sa apsolutno nepredvidivim posledicama. Nesumnjivo, pojava novih pretnji za Rusiju od raspoređivanja dodatnih raketa podrazumevaće momentalnu reakciju sa naše strane“, upozorila je ruska diplomata.

Ona je dodala da je ruska strana ubeđena da bi u tom kontekstu jedina razumna i opravdana mera bila zajednički pronalazak obostrano prihvatljivog rešenja te situacije političkim i diplomatskim metodama.

Ranije je specijalni izaslanik SAD za kontrolu oružja Maršal Bilingsli izjavio u intervjuu za japanski list „Nikej“ da Sjedinjene Američke Države planiraju da razgovaraju sa brojnim azijskim zemljama o načinima povećanja mera zaštite saveznika usled rastućih pretnji iz Kine, uključujući mogućnost razmeštanja raketa srednjeg i kratkog dometa na kopnu.

 Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa

Sjedinjene Američke Države povukle su se 2019. godine iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, optužujući Rusiju da ga krši. Moskva je demantovala takve optužbe i bila spremna da demonstrira raketu koja je izazvala pitanja i razgovarati o toj temi, ali Sjedinjene Američke Države nisu pošle u susret i povukle se iz sporazuma jednostrano. Ministarstvo spoljnih poslova Rsije izjavilo je da Moskva nije protiv uključivanja drugih zemalja u raspravu sa Sjedinjenim Američkim Državama o pitanjima strateške stabilnosti.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala