Rusija „ostavlja“ Belorusiji milijaradu dolara

© Foto : The Press Service of the President of the Republic of BelarusPrezident Belorussii Aleksandr Lukašenko na vstreče s aktivom Vitebskoй oblasti
Prezident Belorussii Aleksandr Lukašenko na vstreče s aktivom Vitebskoй oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je sa ruskim liderom Vladimirom Putinom razgovarao o pitanju refinansiranja jedne milijarde dolara koje Belorusija duguje Rusiji.

„Dogovorio sam se sa predsednikom Rusije, a danas će naš premijer razgovarati sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom o refinansiranju“, rekao je Lukašenko.

Kako je pojasnio, Belorusija će „zadržati“ tu milijardu dolara u dogovoru sa Moskvom, i tako će dobiti „dobru potporu“ za belorusku rublju.

Lukašenko je takođe istakao da u zemlji nema problema sa stranom valutom, iako u nekim menjačnicama možda nemaju dovoljno gotovine-

„To se uvek dešava, ako je povećana potražnja. Dao sam smernice Nacionalnoj banci kako bismo izbegli slične situacije. Imamo sasvim dovoljno rezervi da održimo kurs na prihvatljivom nivou“, rekao je beloruski lider.

Kasnije je saopšteno da su telefonom razgovarali premijeri Belorusije i Rusije – Roman Golovčenko i Mihail Mišustin.

„Šefovi vlada Rusije i Belorusije govorili su o aktuelnim pitanjima trgovinsko-ekonomske saradnje i jačanja saradnje u okviru Saveza Rusije i Belorusije“, navodi se u saopštenju.

Beloruska rublja je u svetlu protesta u zemlji značajno oslabila – zvanični kurs dolara porastao je od 10. avgusta za 8,17 odsto, a evra za 7,99 odsto.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala