Ekranizacija remek-dela: Kusturica snima film „Na Drini ćuprija“

Pratite nas
Reditelj Emir Kusturica ekranizovaće roman nobelovca Ive Andrića „Na Drini Ćuprija“, saznaju „Novosti“.

„Dogovorili smo se da uputimo poziv Emiru Kusturici za drugu temu od fantastičnog interesa za srpski narod, koja povezuje Srbiju i BiH i govori o svemu sa čim smo se suočavali u prošlosti i mnogo toga oslikava i u današnjem vremenu. Očekujem da to bude remek-delo, a spremni smo da preuzmemo najveći deo finansiranja“, rekao je juče predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske.

Iako nije precizirano o kom naslovu je reč, kako „Novosti“ saznaju, u planu je ekranizacija čuvenog romana Ive Andrića „Na Drini ćuprija“.

Kusturica nikada nije krio svoje divljenje prema našem nobelovcu, uostalom, u njegovo ime, napravio je sada već širom sveta čuven Andrićgrad u Višegradu.

Oni koji pomno prate rad slavnog reditelja, znaju da je ekranizacija znamenitog Andrićevog romana Kusturičina višedecenijska opsesija.

„U romanu ’Na Drini ćuprija‘ je naša prošlost, sadašnjost, a bojim se i budućnost. To je naš Stari zavet“, kazao je Kusturica, kada je pre desetak godina najavljivao moguću ekranizaciju ovog kultnog dela.

„Spremni smo da preuzmemo najveći deo finansiranja“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić. U to vreme rodila se i ideja o izgradnji Andrićgrada, prvobitno zamišljenog kao kulise za budući film, da bi u međuvremenu postao svojevrsna oda našem jedinom nobelovcu i jedan od najznačajnijih kulturnih centara.

„Lakše je sagraditi još jedan most nego snimiti film po Andrićevom romanu, ali problem će biti rešen unošenjem u filmsko delo posledica koje događaji u romanu imaju u današnjem vremenu“, govorio je svojevremeno Kusturica, svestan odgovornosti koje nosi ekranizacija monumentalnog dela „Na Drini ćuprija“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala