Episkop Joanikije: Mirno smeniti vlast koja je uvela bezakonje /video/

© Sputnik / Nebojša PopovićVladika Joanikije
Vladika Joanikije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pozvao je građane Crne Gore da izađu na predstojeće parlamentarne izbore i da u miru smene vlast koja je, kako je naveo, uvela bezakonje.

Vladika Joanikije je taj poziv uputio u sredu uveče, obraćajući se okupljenima ispred manastira Đurđevi stupovi nakon litije u Beranama.

„Uvek je bilo časno i nema ništa časnije nego boriti se za slobodu, posebno za slobodu vere. A kada treba da se borimo za slobodu na takav način da smenimo vlast koja čini bezakonje! Onu vlast koja je zaslužila da je njen narod smeni“, poručio je episkop Joanikije.

On je istakao da je to „časna, mada nikada laka borba“.

„Ali znamo da se svaka vlast koja je gonila Crkvu i svaka država koja je gonila Crkvu, raspala. To treba svi da znaju. Raspao se i moćni Sovjetski Savez koji je sedamdeset i nešto godina gonio crkvu i Crna Gora ako misli da opstane, treba da svima omogući jednaka prava i slobode, a mi ne tražimo ništa više nego da budemo ravnopravni u svojoj državi sa ostalim verama. Ne možemo dozvoliti da naša vera bude diskriminisana i manjih prava nego druge vere u Crnoj Gori“, rekao je episkop Joanikije.

On je naveo da se borba za odbranu svetinja vodi istinom, pravdom, čistom savešću i slobodom, naglasivši da će ona „uroditi plodovima dobrote i ljubavi i slogom bratskom u Crnoj Gori“.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Mitropolit Amfilohije: Svi na izbore, u odbranu svetinja /video/

„Pre nešto više od godinu dana vlasti Crne Gore su već bile rešile da nas zbrišu sa lica zemlje. Da nas nema. Hvala Bogu, ima nas sve više. Predvideli su da nas gone, kao remetilački faktor koji ugrožava Crnu Goru, a vidimo da oni svojim radom i svojim postupcima i zlim namerama ugrožavaju same temelje Crne Gore na kojima ja ona sazidana“, naveo je vladika Joanikije.

Ceo svet se, kako je rekao, divi borbi za slobodu vere i odbrani svetinja.

„Evo, već osam meseci od kada je naš narod, većinski narod pravoslavne vere, na ulici jer ga je vlast izopštila, ali, mnogi koji gledaju vas kako se savijate i činite ovaj veliki sveti sabor oko naših svetinja, svi koji vas vide, želeli bi da budu sa vama i jesu sa vama. Ceo srpski narod gleda u vas, ali i drugi pravoslavni narodi se vama dive i samo treba istrajati u ovoj borbi. Ova borba se vodi ne oružjem, ne dao Bog, nego se vodi istinom i verom, pravdom, čistom savešću i slobodom“, naveo je episkop Joanikije, kog su okupljeni pozdravili aplauzom i skandiranjem „Vladiko sokole, branićemo svetinje“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala