Bogatstvo Ilona Maska poraslo 3,7 puta

© AFP 2023 / JOE RAEDLEOsnivač kompanije "Tesla" i "Spejs iks" Ilon Mask
Osnivač kompanije Tesla i Spejs iks Ilon Mask - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bogatstvo osnivača kopmpanija „Tesla“ i „Spejs iks“ Ilona Maska poraslo je od početka godine 3,7 puta i prvi put je premašilo 100 milijardi dolara, piše agencija Blumberg.

 

Prema stanju od 27. avgusta Maskovo bogatstvo procenjuje se na 101 milijardu dolara. Prema Blumbergovom indeksu milijardera, početkom godine Mask je imao 27,4 milijarde. Tako je od početka godine bogatstvo milijardera poraslo za 73,6 milijardi dolara – 3,7 puta.

Ovaj porast uslovljen je rastom cena akcija kompanije „Tesla“. „Tesline“ akcije su u sredu poskupele za 6,42 odsto, a na kraju trgovanja vredele su 2.153,17 dolara. A 20. avgusta, kotacije akcija kompanije porasle su na iznad 2.000 dolara prvi put u istoriji. U januaru su akcije kompanije procenjene na 430,26 dolara. Tako je od početka godine kapitalizacija „Tesle“ porasla 4,7 puta.

Mask i dalje zauzima četvrto mesto prema Blumbergovom rejtingu. Na prvom mestu ostaje direktor „Amazona“ Džef Bezos sa bogatstvom procenjenim na 202 milijarde dolara, na drugom je osnivač „Majkrosofta“ Bil Gejts, čiji se kapital procenjuje na 124 milijarde dolara. Treće mesto zauzima osnivač „Fejsbuka“ Mark Zakerberg sa 115 milijardi dolara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala