Belorusija nije pustila humanitarnu pomoć iz Poljske

© Sputnik / AGENCJA SE/EAST NEWS / Uđi u bazu fotografijaBeloruska carina
Beloruska carina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Belorusija je odbila da pusti humanitarnu pomoć iz Poljske, izjavio je poljski premijer Mihal Dvorčik.
Predstavnik Varšave je naglasio da konvoj sindikata „Solidarnost“ stoji na granici već 12 sati zbog odbijanja Minska da ga propusti. Pomoć je bila poslata u okviru specijalnog programa susedne zemlje, za koju je bilo izdvojeno skoro 270.000 dolara. U sindikatu su naglasili da se pomoć sastoji od hrane, uglavnom konzervi.

Protestna nota

Poljska je danas saopštila da je beloruskom ambasadoru uputila protestnu notu zbog „neosnovanih optužbi“, nakon što su beloruski mediji javili da je predsednik Aleksandar Lukašenko optužio Varšavu da planira da zauzme deo zemlje ako se kriza pogorša.

„U vezi s ponovljenim neosnovanim optužbama čelnika Belorusije na račun Poljske, beloruski ambasador pozvan je danas (u Ministarstvo spoljnih poslova) u 15.00“, napisao je na Tviteru zamenik ministra spoljnih poslova Marcin Przidač.

Lukašenko je ranije optužio Poljsku da planira da zauzme oblast Grodna, koja se graniči sa Poljskom i Litvanijom, ako se Belorusija raspadne.

Juče je bilo saopšteno da je Poljska pustila na svoju teritoriju građane Belorusije bez viza i potrebnih dokumenata. Radi se o nekoliko desetina Belorusa koji su zadobili povrede tokom protesta koji traju od 9. avgusta. Premijer je rekao da je Poljska spremna da i dalje pomaže žrtvama „policijskog nasilja“ i da je po njegovom nalogu i zdravstveni sistem pripremljen za to.

Podsetimo, u Belorusiji su u toku veliki protesti opozicije koja ne priznaje rezultate predsedničkih izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala