Amabsadori EU u Minsku sa šefom diplomatije: Nedopustiv sudski progon opozicije

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaMiting opozicije u Minsku
Miting opozicije u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Minsku je održan sastanak šefa beloruske diplomatije Vladimira Makeja i ambasadora država članica EU. Ambasadori su na sastanku rekli da je nedopustiv sudski progon članova Koordinacionog saveta opozicije.

„Šefovi diplomatskih misija izrazili su oduševljenje hrabrošću koje su građani Belorusije pokazali izašavši na ulicu u znak protesta protiv falsifikovanja izbora i zbog zaštite svog prava na slobodu i da imaju demokratske predstavnike. Belorusi pozivaju svoju vlast na otvoren dijalog o budućnosti zemlje. U tom kontekstu evropske diplomate su ukazale da je nedopustiv progon sudskim putem članova Koordinacionog saveta opozicije na osnovama onoga što su iznele vlasti“, navodi se u saopštenju diplomata.

Član prezidijuma Koordinacionog saveta beloruske opozicije Pavel Latuško izjavio je ranije danas da su „maskirani policajci“ blokirali ulaz u zajednički štab opozicije i nije isključio mogućnost da ga privedu.

„Ulaz u kancelarije štaba iz dvorišta blokirali su maskirani policajci. Ne isključujem mogućnost zadržavanja“,  napisao je Latuško na svom nalogu na Telegramu.

Akreditovani ambasadori traže i da im se dozvoli da posete građane koji su smešteni u izolaciju i koji su, kako oni smatraju, uhapšeni iz političkih razloga.

Situacija u Belorusiji biće na dnevnom redu i šefova diplomatija EU na neformalnom sastanku u Berlinu.

Situacija u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala