Zaharova: Zapad uvek traži povod za uvođenje sankcija Rusiji

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapadne zemlje nalaze ili stvaraju povode za uvođenje sankcija što Rusiju ne iznenađuje, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, komentarišući pretnje zapadnih zemalja da će uvesti sankcije Moskvi u vezi sa navodnim trovanjem ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, prenosi „Rusija 1“.

„Za uvođenje sankcija je potreban povod, ili će oni taj povod stvoriti, ako ga nema. Navikli smo na to i takve izjave nas ne iznenađuju. Po mom mišljenju, veoma je čudno i verovatno čak i neprilično da se govori o sankcijama i merama, kada na stolu nema činjenica – u stvari, uopšte ne postoje“, istakla je ona.

Na sastanku ruskih diplomata sa američkim prvim zamenikom državnog sekretara SAD Stivenom Biganom ranije je bilo govora o slučaju Navaljnog. 

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, američka strana je naglasila da će u slučaju da se potvrdi verzija o trovanju Navaljnog kao opozicionara, Vašington preduzeti odgovarajuće mere. Rusija smatra nedopustivim neutemeljene optužbe na svoj račun.

Šta se dogodilo s Navaljnim

Navaljnom je prošle nedelje pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku saopštili su da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždarnog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Ruski bloger u subotu je iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge.

Kasnije su nemački lekari iz klinike „Šarite“, u koju je smešten Navaljni, saopštili da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe holinesteraza.

Pročitajte još:

NATO traži transparentnu istragu o slučaju Navaljnog

Ruski lekari nemačkim kolegama: Objasnite kako ste utvrdili da je Navaljni otrovan

Kremlj: Ne želimo pogoršanje odnosa sa Zapadom zbog Navaljnog

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala