Ruski senator objasnio pravi razlog povlačenja SAD iz Sporazuma o raketama

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaRuski političar Konstantin Kosačov
Ruski političar Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su odlučile da napuste Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, jer je on sprečavao Amerikance da steknu jednostranu prednost u odnosu na Rusiju, što su američke vlasti i priznale, izjavio je predsedavajući odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

„Obraćajući se učesnicima predizbornog opštenacionalnog kongresa Republikanske partije, američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da je ‘Amerika napustila štetan Sporazum (imajući u vidu Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa), da bi naša zemlja mogla da pravi rakete za obuzdavanje ruske agresije’“, napisao je senator na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, prvi put je priznato ono, o čemu je Rusija sve vreme govorila i što su „ćutke progutali“ američki NATO saveznici.

„Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa sprečavao je Amerikance, jer im nije dozvoljavao da izdejstvuju jednostranu vojnu prednost nad Rusijom (a kako drugačije obuzdati ‘agresiju’?)“, izjavio je Kosačov.

Američki planovi - ogledalo optužbi na račun Rusije

Kako je rekao, da bi se otkrili planovi Amerike, samo treba pogledati za šta krivi Rusiju. 

„Istini na volju, ukoliko hoćeš da saznaš planove Amerikanaca, pogledaj za šta optužju Rusiju. Optužuju je za kršenje Sporazuma o raketama i Sporazuma o otvorenom nebu – napustili su oba sporazuma. Zatim je optužuju za mešanje u američke izbore – bezobzirno se mešaju u unutrašnje stvari svake nepoželjne države i samo u soptvenim interesima“, rekao je ruski senator.

On je takođe istakao da se, kada je reč o umešanosti u sajber-zločinedo 75 odsto svih sajber-napada na svetu kontroliše iz Amerike.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Amerika samo traži izgovore da istupi iz međunarodnih sporazuma

„I tako je svuda. Šta je sledeće?“, zaključio je Kosačov.

Sporazum o likvidaciji raketa

Drugog avgusta prošle godine obustavljeno je važenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.
Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin predložio uvođenje moratorijuma o razmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa i u Evropi i drugim oblastima. Svoj predlog je uputio vodećim evropskim i azijskim državama, kao i raznim međunarodnim organizacijama.

Rusija je više puta saopštavala da u potpunosti ispunjava sve uslove iz ovog Sporazuma. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je isticao da Moskva ima veoma ozbiljna pitanja za Vašington povodom ispunjavanja sporazuma od strane SAD.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala