Ruski državljanin uhapšen u SAD zbog pokušaja da izvede sajber-zločin

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaHapšenje
Hapšenje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državljanin Rusije Egor  Krjučkov uhapšen je u Sjedinjenim Američkim Državama zbog sumnje u zaveru sa ciljem da počini sajber-zločin, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

On je, kako tvrdi američko Ministarstvo, planirao da unese zloćudni program u kompjutersku mrežu kompanije iz Nevade.

„Pre nego što je pokušao da pobegne iz Amerike, optuženi je navodno pokušao da razvije sa saučesnicima plan o podmićivanju zaposlenog u kompaniji u iznosu od milion dolara, kako bi tajno instalirao štetan program“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Krjučkov je uhapšen u ponedeljak zbog učešća u „zaveri unajmljivanja zaposlenog u kompanija sa ciljem uvođenja zloćudnog programa u kompjutersku mrežu, dobijanja podataka kompanije a zatim iznuđivanja novca“.

Prema podacima Ministarstva, Krjučkov je ušao u Sjedinjene Američke Države uz turističku vizu, a pokušao je da počini zločin od 15. jula do 23. avgusta.

Ruska ambasada spremna da pomogne

Ambasada Rusije u Vašingtonu saopštila je da su diplomate upućene u njegovo hapšenje. Nameravaju da kontaktiraju Rusa i pruže mu potrebnu pomoć.

„Ambasada je u toku sa onim što se dogodilo. Kontaktiraćemo Rusa u bliskoj budućnosti kako bismo razjasnili suštinu problema. Pružićemo mu potrebnu konzularno-pravnu pomoć“, saopštila je ambasada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala