Poziv Kusturici da snimi film od fantastičnog interesa za srpski narod

© Sputnik / Radoje PantovićReditelj Emir Kusturica
Reditelj Emir Kusturica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa rukovodstvom Republike Srpske dogovoreno da se reditelju Emiru Kusturici uputi poziv da snimi film koji je, kako je istakao, od fantastičnog interesa za srpski narod, a koji povezuje Srbiju, BiH i RS.

Taj film bi govorio o problemima iz prošlosti i oslikavao bi mnogo toga iz današnjeg vremena, rekao je Vučić.

„Očekujemo da to bude remek-delo. Spremni smo da veći deo finansiranja preuzmemo na sebe“, rekao je Vučić i dodao da očekuju da se Kusturica izjasni po tom pitanju.

Vučić je, na konferenciji za novinare, podsetio da je Srbija, uz podršku Srpske, već investirala u mnoge stvari koje se tiču zajedničkog sećanja na žrtve, te da zajednički obeležavamo tragedije i nesreće.

U tom smislu, najavio je da će uskoro biti premijerno prikazan prvi srpski igrani film o Jasenovcu, verovatno u oktobru.

Takođe, doneta je odluka o izgradnji spomen-kompleksa Donja Gradina—Jasenovac, jer je želja i namera da na teritoriji RS, bez falsifikovanja istorije i skrivanja činjenica, svi Srbi, gde god da žive, mogu uvek da pronađu spomen-obeležje, gde će biti jasno obeleženo koliko i kako su Srbi teško stradali i kakve su bile razmere jasenovačkog zločina, naveo je predsednik Srbije, a preneo Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala