Pompeo: Napravićemo rakete za obuzdavanje ruske agresije

© REUTERS / POOLAmerički državni sekretar Majk Pompeo
Američki državni sekretar Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nameravaju da naprave rakete srednjeg i kratkog dometa da bi „obuzdale agresiju“ Rusije, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo u govoru pred učesnicima predizbornog nacionalnog kongresa vladajuće Republikanske stranke.
„Zahvaljujući američkom predsedniku Donaldu Trampu, NATO je danas postao jači. Ukrajina ima odbrambene sisteme naoružanja, a Amerika je napustila štetni sporazum, kako bi naša zemlja mogla da pravi rakete i time obuzdava rusku agresiju“, izjavio je Pompeo, imajući u vidu rusko-američki Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, koji su SAD napustile u avgustu prošle godine.

Pored toga, šef američke diplomatije se ponovo obrušio na Kinu, kritikujući je što navodno nije preduzela adekvatne mere za sprečavanje širenja virusa korona. Istovremeno, Pompeo je uveren da Tramp štiti američke interese u odnosima s Kinom.

Član Ustavnog odbora Saveta Federacije Rusije, senator Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Ruski senator: Amerika na putu rata sa Kinom

„Tramp je razotkrio agresiju Komunističke partije Kine“, rekao je Pompeo.

Prema rečima Pompea „američki lider je pozvao Kinu na odgovornost za skrivanje kineskog virusa, njegovo širenje smrti i ekonomsko razaranje u Americi i po celom svetu“.

„I on neće stati dok pravda ne pobedi“, izjavio je Pompeo i dodao da će Vašington izdejstvovati da „špijuni Komunističke partije Kine, koji se predstavljaju kao diplomate u Americi, dospeju iza rešetaka ili budu proterani u svoju zemlju“.

On je podsetio da je američka administracija revidirala trgovinske sporazume sa Pekingom, koji su bili „smešno nepravedni“ za Vašington i koji su ranije „probušili rupu“ u američkoj ekonomiji.

Sporazum o likvidaciji raketa

Drugog avgusta prošle godine obustavljeno je važenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.
Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin predložio uvođenje moratorijuma o razmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa i u Evropi i drugim oblastima. Svoj predlog je uputio vodećim evropskim i azijskim državama, kao i raznim međunarodnim organizacijama.

Rusija je više puta saopštavala da u potpunosti ispunjava sve uslove iz ovog Sporazuma. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je isticao da Moskva ima veoma ozbiljna pitanja za Vašington povodom ispunjavanja sporazuma od strane SAD.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala