Niko ne smije da se miješa u izbore u Crnoj Gori! Osim — Edija Rame

© AFP 2023 / SAVO PRELEVIC Edi Rama u poseti Crnoj Gori - arhivska fotgrafija
Edi Rama u poseti Crnoj Gori - arhivska fotgrafija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šta bi bilo da zvaničnik iz Srbije stane na nečiju stranu u predizbornoj kampanji u Crnoj Gori? Ali kad to uradi albanski premijer Edi Rama, to onda nije miješanje u crnogorsku politiku, nego više nego poželjna stvar.

„Hvala, dragi Milo, što postojiš! Ne samo zbog Crne Gore, već i zbog Albanije, Albanaca u Crnoj Gori i na Kosovu, kao i bilo gdje u regionu“ — dirljiva je poruka albanskog premijera Edija Rame upućena predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, u kojoj Rama progovara i srpski (crnogorski) i doslovce preklinje Đukanovića — da na izborima „pobijedi za sve nas“.

Rama priznaje da ovakvu poruku ne bi poslao da duboko i iskreno ne osjeća „specijalnu vezu između naše dvije bratske zemlje“ — Albanije i Crne Gore, te skreće pažnju na ogromnu važnost crnogorskih izbora i po samu Albaniju.

Ramina podrška Milu nije iznenađenje

Očigledno je da Rama Đukanovića percipira kao političara koji je kritično doprinio realizaciji albanskih nacionalnih interesa na Balkanu, a da je to tako, potvrđuje i detalj da albanski predsjednik poruku podrške šalje ispred slike Ismaila Ćemalija, političara s početka 20. vijeka kojeg Albanci prevashodno vezuju za projekat velike Albanije.

Sa druge strane, aber koji u izbornoj nedelji stiže pravo sa najveće državne adrese u Tirani, mnogi u Crnoj Gori tumače kao brutalno miješanje u unutrašnje prilike u zemlji. 

Analitičar i nekadašnji novinar Matija Nikolić uvjeren je da izlivi zahvalnosti Edija Rame upućeni Milu Đukanoviću samo pet dana pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori ni za koga ne bi trebalo da predstavljaju iznenađenje.

„Stari drugovi, znanci i saradnici u mnogim ’dobrim‘ poslovima za albanski narod, naravno da se podržavaju međusobno. Ne zaboravimo da je Milo priznao nezavisnost Kosova, da je dopustio isticanje mnogobrojnih albanskih zastava u Crnoj Gori. Da su počasni građani pojedinih opština u CG upravo Rama i naš po zlu čuveni znanac — Hašim Tači, te da u svakom ćošku tih crnogorskih opština iskače poneki simbol velike Albanije. Pa šta je onda za Ramu da sve to Milu vrati jednom promotivnom video-porukom“, zapitao se Nikolić.

Uplitanje Tirane za Podgoricu više nego poželjno

Ovaj analitičar ipak nema dilemu da kada su u pitanju albanski interesi u regionu, Rama Đukanoviću ništa drugo neće, niti bi dao — izuzev glasova svoje albanske zajednice koje će jednog dana, kako predviđa, vrlo skupo naplatiti.

On takođe primjećuje da su, kada je u pitanju direktno kršenje izbornog zakonodavstva i miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, više nego vidljivi dvostruki aršini vlasti u Podgorici, te podsjeća da je u tom smislu za crnogorski režim uplitanje Tirane više nego poželjno, dok je kada je upitanju Beograd — situacija sasvim suprotna. 

„Zamislimo šta bi bilo da je neki analitičar iz Srbije ili ne daj bože Rusije progovorio i stao na nečiju stranu u zvaničnoj kampanji. O zvaničnicima da i ne govorimo. Sa druge strane, albanski premijer koji otvoreno radi na ujedinjenju Albanije i Kosova i koji pride javno merači pojedine crnogorske opštine za to ujedinjenje, za crnogorski režim je očigledno prijatelj“, kaže Nikolić za Sputnjik.

Međutim najvažnije u svemu je, kako smatra naš sagovornik, činjenica da je ovdje zapravo riječ o suštinskoj podršci Rame Đukanoviću, koji zbog svojih, kako kaže, nezakonitih radnji — od otimanja crkvene imovine i hapšenja sveštenika i monaha, pa do obračuna sa neistomišljenicima i opozicijom, te očajne turističke sezone i brojnih afera, sada vrlo moguće gubi dio svojih glasača.

„Izjava Rame zapravo vraća Đukanovića na teren koji on najviše voli, a to je da je Crna Gora napadnuta i da je treba braniti. Đukanović je očito u ozbiljnom manjku i zato se i javljaju stari znanci, Edi i društvo, da pokušaju još jednom da usreće Mila i daju mu još jedan krug“, zaključuje Nikolić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala